LOL ODLAZI U ISTORIJU: Generacija Z precrtala skraćenicu i lansirala novu! Upamtite je jer ćete i vi uskoro PISATI OVAKO


IZVOR: Republika - 21.08.2023 | 15:49


Mladi više ne žele da upotrebljavaju izraze koji su bili popularni početkom ovog veka, zbog čega već pišu nešto novo

Foto: pixabay.com
LOL ODLAZI U ISTORIJU: Generacija Z precrtala skraćenicu i lansirala novu! Upamtite je jer ćete i vi uskoro PISATI OVAKO

Čuvena skraćenica LOL koju smo svi upotrebljavali poslednjih petnaestak godina kada nam je nešto jako smešno, otišla je u istoriju.

Precrtala ju je generacija Z koja se sada, bar kada su u pitanju trendovi na društvenim mrežama i u digitalnoj komunikaciji, pita za sve.

Akronim je bio korišćen u porukama, slikama i snimcima sve do trenutka kada je označena kao “bajata” i “dosadna”.

Nova generacija je lansirala novu skraćenicu koja će se, budite uvereni u to, koristiti svuda i uvek narednih godina. Štaviše, u nekom trenutku ćete je i vi koristiti. Makar jednom.

Radi se o akronimu IJBOL (“I just burst out laughing”) što u slobodnom prevodu može da se interpretira kao “upravo sam pukao/pukla od smeha”.

Foto: pixabay.com

 

 

Akronim IJBOL već je na TikToku potisnuo ne samo zastarelu LOL nego i LMAO! Generacija Z ne smatra za ponos Milenijalaca – LMAO, da je “bajata” kao za LOL, ali im jednostavno više nije dovoljno jaka i adekvatna za osećanja koje imaju kada padaju sa stolice od smeha.

Majkl Mesineo, australijski uspešni kreator sadržaja na društvenim mrežama smatra da će IJBOL biti dominantan narednih godina.

- Ni LMAO više ne pije vodu. I on je dosadan. LMAO je product Milenijalaca. Ovo je zabavnije i ide uz generaciju Z - kaže ovaj dvadesetsedmogodišnjak.

Mišel Meksvini, profesorka na Univerzitetu u Njujorku na dobar način je objasnila da za LOL još nije vreme za istoriju, baš kao ni za skraćenicu LMAO.

- Akronim LOL je pristojan i njega bih bez problema koristila u prepisci sa šefom ili nekom osobom s posla. Prihvatljiva je, kulturna a oslikava moje trenutno stanje. Moje raspoloženje i smeh izazvan nečim. Skraćenicu LMAO bih koristila sa kolegama, ali ne sa šefom. Ipak, IJBOL je produkt omladine i ide odlično s njihovim slengom. Tako da su sve skraćenice po meni i dalje prihvatljive jer odgovaraju različitim trenucima, publici i raspoloženju - kaže Meksvini.