Ljudi sa Himalaja žive 100 GODINA: OVO SU 5 KLJUČNIH SASTOJAKA ZA DUGOVEČNOST
IZVOR: Republika - 23.09.2018 | 06:08
Ljudi sa Himalaja žive mnogo duže od nas, pa ste se verovatno pitali zbog čega je to tako, kako mogu da izgledaju zdravo i snažno i sa ponekad pređenom stotkom? Razlog leži, naravno, u njihovoj ishrani, ali i u životnim navikama, koje smo mi nažalost zapostavili.
Puno spavaju
Ljudi s Himalaja znaju koliko je važno svake večeri spavati onoliko koliko je njihovom telu potrebno. Oni se znaju da se opuste. Adekvatan san je jako važan za um i telo.
Spavanje smanjuje nivo hormona stresa koji može povećati rizik od nastanka različitih bolesti. Stoga, svake večeri spavajte najmanje 7 sati.
Foto: pixabay.com
Jedu nar
Nar poseduje mnoge zdravstvene prednosti, a najvažnija prednost je da pospešuje zdravlje srca. Istraživanja su pokazala da nar sadrži prirodne materije koje pospešuju rad i zdravlje celokupnog kardiovaskularnog sistema.
Jedu goji bobice
Goji bobice su jedan od glavnih elemenata koji tibetanskom stanovništvu pomaže da živi 20 godina duže od ostatka populacije. Ove čudesne bobice su odličan izvor gvožđa i vitamina C, bez koga gvožđe ne može adekvatno da se apsorbuje.
Pijte čisti sok od goji bobica ili pojedite nekoliko ovihtebobica dnevno za bolje zdrave.
Možete jesti i sušene goji bobice jer imaju gotovo jednaka antioksidaciona svojstva kao i sveže.
Opuštaju se u prirodi
Ljudi s Himalaja žive u skladu s prirodom i znaju kako da iskoriste prirodu za
smanjenje stresa i eliminaciju anksioznosti i depresije.
Neki čak koriste različita eterična prirodna ulja. Jedno od najčešće korišćenih ulja je ulje sandalovine koje ima umirujući efekat, smanjuje nivo stresa i poboljšava raspoloženje.
Jedu kardamon
Ako imate smetnje prilikom varenja hrane ili patite od gasova i nadutosti, počnite da koristite kardamon. Možete dodati 1 kašičicu kardamona u čaj ili kafu.
Popijte najmanje 10 minuta pre obroka.
Neka istraživanja su pokazala da kardamon može pomoći u smanjenju postotka visceralne masti. To je mast koja okružuje unutrašnje organe, a niži postotak visceralne masti znači niži rizik od nastanka bolesti srca, srčanog i moždanog udara.