ESTRADA POD LUPOM PORESKE UPRAVE! Da li su PEVAČI platili POREZ? Dobijene cifre i one u UGOVORIMA se ne slažu?


IZVOR: Republika - 11.01.2022 | 16:09


Poreska uprava Republike Srbije planira pojačavanje kontrole ugostiteljskih objekata koji su organizovali nastupe za Novu godinu.

Foto: E-Stock, A. Nalbantjan
ESTRADA POD LUPOM PORESKE UPRAVE! Da li su PEVAČI platili POREZ? Dobijene cifre i one u UGOVORIMA se ne slažu?

Poreska uprava Republike Srbije najavila je pojačanu kontrolu ugostiteljskih objekata koji su organizovali nastupe za najluđu noć, a poseban akcenat je stavljen na one objekte u kojima su nastupale najveće estradne zvezde, prenosi Kurir.

Naime, razlog pojačane kontrole jest spekulacije da pevači zapravo zarađuju mnogo veće sume novca od onih koje stoje u ugovorima, te je Poreska uprava najavila proveru ugovora sklopljenih sa izvođačima i honorara estradnih zvezda.

Foto: printscreen/poreskauprava

Saopštenje Poreske uprave

- Obaveštavamo poreske obveznike da su dužni da u skladu sa odredbama čl. 108a Zakona o porezu na dohodak građana, sa interpretatorom i drugim angažovanim licem na izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike ili drugog zabavnog programa, zaključe ugovor i da Poreskoj upravi do petog u mesecu dostave pismeno obaveštenje o zaključenim ugovorima u prethodnom mesecu. To se odnosi na pravna i fizička lica koja obavljaju registrovanu delatnost iz oblasti ugostiteljstva, turizma, a u svojim ili zakupljenim objektima organizuju izvođenje estradnih programa zabavne i narodne muzike ili drugih zabavnih programa - piše u saopštenju objavljenom na sajtu Poreske uprave RS, u kom dalje stoji:

- Obaveštenje o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnih programa zabavne i narodne muzike podnosi se na obrascu OZU, uz koji se podnose i kopije svih ugovora zaključenih u prethodnom mesecu. Napominjemo da Poreska uprava rešenjem izriče meru privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju do 30 dana poslodavcu iz oblasti ugostiteljstva, turizma, posredovanja i drugih delatnosti, ako organizuje izvođenje estradnog programa zabavne i narodne muzike ili drugog zabavnog programa, angažovanjem interpretatora i drugih lica bez zaključenog ugovora ili ako Poreskoj upravi u propisanom roku ne dostavi pismeno obaveštenje o zaključenim ugovorima - piše u saopštenju.

Mesecima unazad se govori o sumama novca koje poznati zarade u novogodišnjoj noći, a koje su izuzetno visoke. Ništa od toga ne bi bio problem, da se ugovori ne potpisuju na upola manje svote, a ostatak daje ''na ruke'', te će Poreska uprava iz tih razloga istražiti potpisane i zaista dobijene svote novca.

Vrtoglave sume novca

Za Acu Lukasa se navodilo da će u najluđoj noći biti bogatiji za čak 60.000 evra.

Foto: printscreen/RTVPink

Aca Lukas

Lukasa po zaradi prati Aco Pejović, koji je za nastup u hotelu navodno uzeo 45.000 evra.

Foto: ST/Dragan Kadić

Aco Pejović

Đani je pevao u jednom restoranu, a za svoj nastup je dobio 40.000 evra.

Foto: e-stock/ Časlav Vukojičić

Radiša Trajković Đani

Aleksandra Prijović je navodno uzela 35.000 evra za pevanje u beogradskom hotelu, što je dosta manje od muških kolega, a opet i dosta više u odnosu na starije koleginice, Seku Aleksić i Daru Bubamaru.

Foto: Promo foto

Aleksandra Prijović

Njih dve su navodno uzele 25.000 evra, a istu svotu novca zaradio je i Sloba Radanović.

Foto: Promo foto

Seka Aleksić

Rada Manojlović je u novoj godini bogatija za 20.000 evra.

Foto: instagram.com/ radamanojlovic

Rada Manojlović

Nataša Bekvalac navodno je za doček i reprizu Nove godine dobila 70.000 evra.

Foto: instagram.com/bekvalceva

Nataša Bekvalac

BONUS VIDEO