UZ NJEGOVE FILMOVE SMO PLAKALI! Preminuo tvorac omiljenih filmova svih Srba


IZVOR: Republika/M. Đ. - 06.07.2024 | 23:52


Oskarovac zaslužan za stvaranje kultnog filma "Titanik" i "Avatar" nas je zauvek napustio!

Foto: pixabay.com
UZ NJEGOVE FILMOVE SMO PLAKALI! Preminuo tvorac omiljenih filmova svih Srba

Američki filmski producent Džon Lando, čije ime je postalo sinonim za monumentalne uspehe u filmskoj industriji, preminuo je u 64. godini nakon borbe s karcinomom, prenosi ugledni filmski izvor Varajeti.

Foto: Michael Tran/AFP/Profimedia

Džon Lando

 

Džon Lando je stekao svetsku slavu kao ključni producent na nekim od najvećih filmskih ostvarenja u istoriji kinematografije, posebno u saradnji sa legendarnim režiserom Džejmsom Kameron. Njihov rad je obeležio erišna dostignuća u svetu filma, a tri filma na kojima su sarađivali zauzimaju najviše pozicije u listama najuspešnijih filmova svih vremena.

Foto: tiktok.com/printscreen

Titanik

Najpoznatiji među njima je bez sumnje "Titanik", epohalno remek-delo koje je osvojilo srca širom sveta i postalo prvi film u istoriji koji je zaradio više od milijardu dolara na globalnom nivou. Ovaj film je 1998. godine doneo Lando-u Oskara za najboljeg producenta, čime je dodatno učvrstio svoj status kao jedan od vodećih stručnjaka u filmskoj industriji.

Godine 2009, Lando i Kameron su zajednički stvorili novi spektakl - "Avatar". Ovaj naučno-fantastični film je oborio sve rekorde zarade, premašivši čak i "Titanik". Njegov nastavak, "Avatar: Put vode", objavljen 2022. godine, takođe je postigao ogroman uspeh, nastavljajući da oduševljava publiku širom sveta.

Van svog profesionalnog života, Džon Lando je bio posvećeni suprug svojoj ženi Džudi skoro 40 godina, s kojom je imao dvoje dece, Džejmija i Džodi. Njegova porodica je bila njegova snaga i podrška tokom cele karijere, dok je on ostavljao dubok trag u filmskoj industriji svojim neponovljivim talentom i predanošću.

Njegova smrt ostavlja veliku prazninu u svetu filma, ali će njegov doprinos zauvek živeti kroz ikonične filmove koje je stvorio. Džon Lando će biti upamćen kao jedan od najuticajnijih producenata svog vremena, čija je ostavština neizbrisiva i inspirativna za buduće generacije filmskih stvaralaca širom sveta.

BONUS VIDEO: