GOVORILI SU JOJ DA NIJE DOVOLJNO LEPA ZA GLUMICU, A ONA JE OSVOJILA DVA OSKARA: Evo čime bi se Megi Smit bavila da je slušala svoju babu!


IZVOR: Republika/M. K. V. - 27.09.2024 | 18:35


Imala je 60 godina dugačku karijeru.

Foto: Facebook/The Academy
GOVORILI SU JOJ DA NIJE DOVOLJNO LEPA ZA GLUMICU, A ONA JE OSVOJILA DVA OSKARA: Evo čime bi se Megi Smit bavila da je slušala svoju babu!

Legendarna glumica Megi Smit preminula je jutros u 89. godini.

Tužne vesti o smrti Megi Smit saopštili su njeni sinovi. U objavi je navedeno da je umrla rano jutros, okružena prijateljima i porodicom.

Karijera na Brodveju i uspon ka svetskoj slavi

Da će joj karijerni put biti uspešan, a trud i talenat višestruko nagrađeni možda nije mogla da zamisli, ali je verovala u tu ideju uprkos savetu svoje bake da uči slepo kucanje jer, prema njenim rečima, "nije dovoljno lepa da bi bila glumica".

Megi Smit je imala 60 godina dugu glumačku karijeru, prvi put nastupila na Brodveju u 21. godini, a ubrzo dobila poziv od Lorensa Olivijea da se pridruži Britanskom nacionalnom teatru. Postala je svetski poznata nakon što je odigrala glavnu ulogu Žan Brodi u filmu „The Prime of Miss Jean Brodie“, koja joj je donela Oskara za najbolju glumicu 1969. godine. Ukupno je osvojila dva Oskara, tri Emi i jednu Toni nagradu.

Buran privatni život i borba sa gubicima

Ni njen privatni život nije bio manje buran. Upoznala je svog drugog muža Beverlija Krosa kada je imala 18 godina, iako je on već bio oženjen. Nakon što ju je zaprosio, upoznala je Roberta Stefensona i za njega se udala deset dana nakon rođenja njihovog prvog sina Krisa Larkina. Par je dobio još jednog sina Tobija Stefensona.

Nakon sedam godina braka, 1973. godine, razišli su se i Megi se udala za Beverlija dve godine kasnije. Još pre nekoliko godina je izjavila da se još uvek bori da se pomiri sa smrću svog muža:

- Svi kažu da ti vremenom bude lakše, ali ja ne mislim tako. Samo bude drugačije.

Mnoge su oduševile njene reči o gubicima.

- Džudi Kempbel mi je jednom rekla divnu stvar kada joj je umro muž, to je čudno osećanje da više nikome nisi na prvom mestu - dodala je Smitova tada.

Megi Smit je ostavila neizbrisiv trag u svetu glume i njeno nasleđe će živeti kroz njene nezaboravne uloge.

BONUS VIDEO: