UMRO ČUVENI GLUMAC I MUZIČAR! Bez njega ništa više neće biti isto!


IZVOR: Republika/M.B. - 30.09.2024 | 08:34


Kris Kristoferson preminuo je u 88. godini.

Foto: www.profimedia.rs
UMRO ČUVENI GLUMAC I MUZIČAR! Bez njega ništa više neće biti isto!

Čuveni američki glumac i muzičar Kris Kristoferson umro je u 88. godini. Bio je jedan od najnagrađivanijih kantri pevača i višestruki dobitnik značajnih nagrada i priznanja. 

Kristoferson je preminuo u subotu svom domu na havajskom ostrvu Mauji, saopštila je njegova porodica.

Ostaće upamćen kao autor teksta pesme "Me and Bobby McGee", koju je s velikim uspehom izvodila slavna Dženis Džoplin, ali i svetskog hita "Help Me Make It Through the Night" koju je ovaj legendarni kantautor objavio 1970. godine na albumu "Kristoferson", prenosi CNN.

Kris Kristoferson je rođen u Braunsvilu, u državi Teksas, 22. juna 1936. godine. Sredinom šezdesetih godina odlazi u Nešvil, u saveznu državu Tenesi, centar tadašnje folk i kantri muzičke scene. U početku je radio kao član pomoćnog osoblja u studiju u kojem su snimali njegovi idoli i najveće muzičke zvezde tog vremena, među kojima su bili Bob Dilan i Džoni Keš. Upravo je Keš taj koji je prvi prepoznao Krisov izuzetan tekstopisački talenat i podstakao ga da počne da snima sopstvene pesme. To je bio i početak velikog prijateljstva koje su njih dvojica imali sve do Kešove smrti 2003. godine.

Foto: Pixabay

 

 

Kris je za vreme boravka u Nešvilu usavršio svoje sviranje gitare i usne harmonike i počeo da komponuje muziku za sopstvene tekstove. Tako 1966, u 30. godini Kris otpočinje svoju kantautorsku karijeru. Istovremeno je počeo da se bavi i glumom, koja mu vremenom postaje jednako važna profesionalna preokupacija. Do sada je imao preko 80 filmskih i televizijskih uloga.

Dobitnik je brojnih filmskih i muzičkih nagrada i priznanja, od kojih su najznačajnije nagrada Zlatni globus za najboljeg glavnog glumca u igranom filmu u kategoriji mjuzikla ili komedije (1976) za ulogu u mjuziklu !Zvezda je rođena" (u kojem je glavnu žensku ulogu igrala Barbra Strajsend) i muzička nagrada „Gremi“ za životno delo (2014).

Kristoferson je 1985. godine, za muziku iz filma "Tekstopisac", koju je komponovao i izvodio u okviru uloge, nominovan za Oskara u kategoriji filmske muzike. Uveden je u Kuću slavnih tekstopisaca 1986. i Kuću slavnih kantri muzike 2004. godine. Zanimljivo je da se Kris, pored vojne karijere i studija književnosti, u mladosti jednako uspešno bavio i sportom - igrao je boks i ragbi, osvajao nagrade i svojevremeno čak završio na naslovnoj stranici nacionalnog sportskog žurnala "Sports Ilustrated".

 

 

 

BONUS VIDEO: