STOP VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI! Muzičari i glumci ŠOKIRALI JAVNOST potpisivanjem protestnog pisma!


IZVOR: Republika/M. Đ. - 23.10.2024 | 23:59


Hitno upozorenje! Pismo protiv korišćenja AI potpisali članovi poznatih grupa!

Foto: pixabay.com
STOP VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI! Muzičari i glumci ŠOKIRALI JAVNOST potpisivanjem protestnog pisma!

Muzičari i glumci udružili su se kako bi poslali snažnu poruku protiv neovlašćene upotrebe umetničkih ostvarenja za unapređenje veštačke inteligencije. U protestnom pismu koje je potpisalo hiljade umetnika, istaknuto je da korišćenje njihovih dela na ovaj način predstavlja ozbiljnu pretnju za egzistenciju autora i stvaralaca.

Foto: pixabay.com

Veštačka inteligencija ilustracija

Reakcija poznatih umetnika

Među potpisnicima protestnog pisma su članovi legendarnih muzičkih grupa poput ABBA, Radiohead i The Cure, kao i priznati pisci i glumci. Bjern Ulveus iz ABBA-e, Robert Smit iz benda The Cure, Tom Jork i članovi Radiohead-a, nobelovac Kazuo Išiguro, kao i glumci Džulian Mur, Kevin Bejkon i Rosario Doson, samo su neki od poznatih imena koja su podržala ovu inicijativu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Tsugufumi Matsumoto, File

ABBA

Legalne akcije i tužbe

Ovo nije prvi put da umetnici javno izražavaju svoj stav protiv zloupotrebe veštačke inteligencije u svrhu generisanja sintetičkih slika, muzike i tekstova. Najprodavaniji romanopisac Džejms Paterson već je potpisao slično otvoreno pismo prošle godine, dok je udruženje autora "Authors Guild" pokrenulo tužbu protiv kompanija koje su koristile veštačku inteligenciju na neovlašćen način.

Ovaj zajednički angažman umetnika širom sveta jasno pokazuje da je zaštita autorskih prava i kreativnih ostvarenja od izuzetne važnosti, te da umetnici neće ostati nemi na potencijalnu pretnju koju predstavlja neovlašćena upotreba njihovih dela za razvoj veštačke inteligencije.

BONUS VIDEO: