AKO VAM JE SINOĆ VODA UŠLA U AUTOMOBIL, EVO ŠTA TREBA DA URADITE! Imate li pravo na odštetu i u kom slučaju je to pravo zagrantovano

Autor:

Biznis

28.06.2024

12:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jako nevreme pogodilo je noćas Beograd i preplavilo brojne automobile

AKO VAM JE SINOĆ VODA UŠLA U AUTOMOBIL, EVO ŠTA TREBA DA URADITE! Imate li pravo na odštetu i u kom slučaju je to pravo zagrantovano

Foto: printscreen/instagran/moj_zemunand192_rs

Noćas je Beograd pogodilo jako nevreme koje je izazvalo poplave na ulicama i oštetilo brojne automobile.

Velika količina vode, zajedno s jakim vetrovima, prouzrokovala je znatnu štetu. Stabla koja su pala na vozila bila su česta pojava nakon kiše i vetra. Šteta nije zaobišla ni lokalne prodavnice, dok će posledice po poljoprivredna gazdinstva biti tek vidljive.

Za pitanje odštete nakon nevremena, Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije objašnjava za Blic da osobe koje su imale polisu osiguranja za zaštitu od nevremena ostvaruju pravo na nadoknadu štete, bez obzira da li se radi o kući, imovini, poljoprivredi ili životu.

Uslovi osiguranja preciziraju se prilikom kupovine polise, pa je važno da osiguranici znaju od čega su tačno osigurani.

dobro očistite automobil od mulja, prljavštine i vode

pustite vodu da se ocedi, podignite haubu

otvorite vrata, prtljažnik...

izvadite i akumulator

ispustite i sve tečnosti iz vozila (vodu, odnosno antifriz iz hladnjaka)

zameniti i sve filtere

ispraznite rezervoar

probajte da produvate cevi, očistite ležišta svećica, zamenite ih

nabavite i nove kablove za svećice

Ćirić savetuje da se osobe koje su pretrpele štetu odmah jave svom osiguravajućem društvu kako bi pokrenule proces nadoknade. Takođe, naglašava da iako mnogi misle da su kasko osigurani automatski zaštićeni od svih rizika, to nije uvek slučaj, jer osiguravajuće kuće često omogućavaju biranje šta će biti obuhvaćeno kasko osiguranjem.

Što se tiče štete na automobilima izazvane vodom, preporučuje se prvo konsultovanje sa majstorom. Ako odlučite da sami intervenišete, postoji nekoliko koraka koje treba slediti kako biste osušili automobil i popravili oštećenja, uključujući čišćenje od mulja, podizanje haube, otvaranje vrata i prtljažnika, kao i vađenje akumulatora i ispust tečnosti iz vozila.

Konačno, važno je napomenuti da državne institucije nisu zakonski obavezne da nadoknađuju štetu izazvanu prirodnim nepogodama poput ovih, što je potvrdio Ćirić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading