MIROLJUB ZA POLA SATA POSLA ZARADI 5.000 DINARA: Nije potrebna nikakva diploma, a biznis PROCVETA TOKOM JESENI

Autor:

Biznis

17.08.2024

20:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ima i benificirani radni staž

MIROLJUB ZA POLA SATA POSLA ZARADI 5.000 DINARA: Nije potrebna nikakva diploma, a biznis PROCVETA TOKOM JESENI

Foto: Shutterstock

Dimničari su zanimanje koje često prolazi neprimećeno, ali njihov posao ima svoje specifičnosti i vrednost. Miroljub, jedan od dimničara, otkrio je da za posao koji traje najviše pola sata, mogu da naplate i do 5.000 dinara. On ističe da cena čišćenja dimnjaka zavisi od lokacije i veličine objekta, te da je čišćenje dimnjaka sa sajlama efikasan način da se posao obavi bez penjanja na krovove.

"Ukoliko čistimo dimnjak koji se nalazi u zgradi, taj posao naplaćujemo 5.000 dinara. Čišćenje dimnjaka u kućama košta od 4.000 do 4.500 dinara. Cena čišćenja u kućama zavisi od njene veličine kao i lokacije gde se nalazi. Moram da napomenem da mi čistimo dimnjake sa sajlama što znači da se ne penjemo na krovove", rekao je za Mondo.

Sezonski ritam posla

 

 

Miroljub otkriva da je sezonski ritam posla veoma izražen, posebno tokom jeseni. U letnjem periodu čiste oko tri do četiri dimnjaka nedeljno, dok se u septembru i oktobru taj broj povećava na tri do četiri dimnjaka dnevno. Tokom novembra i decembra, čišćenje dimnjaka obavljaju periodično, posebno kada se zapuše.

"U letnjem periodu očistimo oko tri, četiri dimnjaka nedeljno. U septembru kreće navala koja traje otprilike do polovine oktobra. Tokom tog "udarnog" perioda očistimo oko tri, četiri dimnjaka dnevno. U novembru i decembru periodično čistimo dimnjake, preciznije čistimo ih kad se zaguše", rekao je Miroljub za Mondo.

Beneficirani radni staž

Ono što možda nije poznato jeste da dimničari imaju beneficirani radni staž. Prema Pravilniku o radnim mestima, za godinu dana radnog staža, dimničari dobijaju računanje staža sa uvećanim trajanjem, gde im se 12 meseci računa kao 15. Ovo je još jedan primer zanimanja u kojima radni staž može biti beneficiran.

Drugi zanimljivi primeri

Ranije su mediji pisali o drvosečama koji za sat vremena zarade 100 evra i takođe imaju beneficirani radni staž. Kako je medijima objašnjeno, cena njihovog posla zavisi od različitih faktora, kao što su rizici sa kojima se suočavaju prilikom seče drveća.

Ukupno, ovi primeri pokazuju da postoje zanimanja koja imaju svoje specifičnosti i vrednost, često prolazeći neprimećeno, ali doprinoseći na različite načine društvu i svakodnevnom životu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading