KAD JE POSLODAVAC DUŽAN DA VAM POVEĆA PLATU! Mnogi radnici ovo ne znaju, pa prave KARDINALNU GREŠKU!

Autor:

Biznis

29.09.2024

16:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bitno je napomenuti da prilikom potpisivanja ugovora o radu, zaposleni treba da se dogovore o što povoljnijim uslovima.

KAD JE POSLODAVAC DUŽAN DA VAM POVEĆA PLATU! Mnogi radnici ovo ne znaju, pa prave KARDINALNU GREŠKU!

Foto: Shutterstock

Radnike u Srbiji često muči pitanje povećanja plata, a platforma Infostud je na TikToku objavila detaljno objašnjenje vezano za ovu temu.

 

@poslovi_infostud Saznajte da li imate pravo na povećanje plate ukoliko određeni broj godina radite kod istog poslodavca #posloviinfostud #infostud #pravnik #radnopravo #fyp ♬ Education - MaxKoMusic

 

Kako je navedeno, poslodavci nisu zakonski obavezni da povećaju plate zaposlenima nakon određenog broja godina rada. Njihova jedina obaveza je usklađivanje plata sa zakonskom minimalnom zaradom.

Bitno je napomenuti da prilikom potpisivanja ugovora o radu, zaposleni treba da se dogovore o što povoljnijim uslovima. Ako ugovor ne sadrži klauzulu o obaveznom povećanju plate, poslodavac to neće biti dužan da uradi, a povećanje će zavisiti od međusobnog dogovora.

Ključni savet za zaposlene je da prilikom potpisivanja ugovora obezbede što bolje uslove, čime će poslodavac biti u obavezi da povremeno povećava plate.

Podsećamo, dogovoreno je da minimalna zarada od januara 2025. godine bude povećana za 13,7 odsto, što iznosi 308 dinara po satu.

- Sa ponosom mogu da obavestim javnost da posle šest godina imamo postignut dogovor kolika će biti mininalna zarada. Posle šest godina vlada neće jednostrano donositi odluku. Povećanje minimalne zarade iznosi 13,7 posto, 308 dinara po času, 53. 592 dinara mesečno. Minimalna zarada u 2025. godini pokriva minimalnu potrošačku korpu, to se po prvi put dešava. Ponovo dvocifreno povećanje - kazao je Vučević posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading