OPREZ! NOVA PREVARA NA SRPSKIM PIJACAMA: Evo šta su se dosetili trgovci, sada ROBU UVALJUJU OVAKO

Autor:

Biznis

05.10.2024

20:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čvarci su se našli u fokusu problema

OPREZ! NOVA PREVARA NA SRPSKIM PIJACAMA: Evo šta su se dosetili trgovci, sada ROBU UVALJUJU OVAKO

Foto: RINA

Sonja Nikačević

Čvarci su jelo koje je nekada bilo smatrano sirotinjskom hranom, ali danas je postalo pravi luksuz. Cena čvaraka je u porastu, pa se kilogram u pojedinim marketima može naći čak i po ceni od 3.000 dinara. Ova promena u percepciji i ceni čvaraka predstavlja zanimljivu transformaciju u domaćoj kulinarstvoj.

Jača hrana tokom hladnijeg vremena

Republika

Foto: Manu Padilla Photo / Westend61 / Profimedia

Jaka hrana tokom zime

 

Sa dolaskom hladnijih dana i jesenjih meseci, mnogi građani preferiraju konzumaciju jače hrane, među kojom se čvarci izdvajaju kao popularan izbor. Potrošači ih često kupuju "na malo" u marketima, birajući pakovanja od 100 grama do pola kilograma. Cena pakovanja čvaraka varira od 500 do čak 555 dinara za 150 grama, dok je 200 grama dostupno po ceni od 650 dinara.

Različite cene na tržištu

Na pijacama, cena čvaraka se kreće od 1.100 do 1.400 dinara po kilogramu, u zavisnosti od lokacije. U Beogradu, krajem septembra, kilogram ovog srpskog specijaliteta iznosio je 1.400 dinara, dok je u Kikindi isti proizvod bio dostupan po ceni od 1.100 dinara. Takođe, ljubitelji "sprže", specijaliteta koji je između čvaraka i duvan-čvaraka, mogu ga nabaviti po ceni od 850 dinara po kilogramu kod domaćih proizvođača.

Upozorenje kupaca i poznavaoca čvaraka

Republika

Foto: Profimedia

Prevara na pijacama

 

Prošle zime, kupci i poznavaoci čvaraka upozorili su na pojavu nove prevare na pijacama, tvrdeći da pojedini prodavci pokušavaju da im uvaljuju stare, buđave čvarke pored svežih kako bi prodali i tu stariju robu. Ovo upozorenje ukazuje na važnost pažljivog izbora prodavca prilikom kupovine ovog tradicionalnog proizvoda.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading