BEZOBRAZLUK! Sada su i ovo počeli da naplaćuju uz čaj: Suzana misli da je cena previsoka, "NIJE PRIHVATLJIVO"

Autor:

Biznis

22.10.2024

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prakse ugostitelja se razlikuju

BEZOBRAZLUK! Sada su i ovo počeli da naplaćuju uz čaj: Suzana misli da je cena previsoka, "NIJE PRIHVATLJIVO"

Foto: pixabay.com

U poslednje vreme, gosti kafića u Hrvatskoj su primetili značajno poskupljenje malih pakovanja meda koja dobijaju uz čaj. Ovo poskupljenje je dovelo do toga da su mnogi ugostitelji počeli da u cenu čaja uračunavaju i med, dok se u nekim objektima čaj sa medom automatski servira gostima. Predsednik Udruženja ugostitelja Grada Osjeka, Gordan Šestić, ističe da trude da čaj posluže na način kako je predviđeno od strane dobavljača, te da smatraju da proizvod zaslužuje postavljenu cenu.

Reakcije gostiju na poskupljenje

Republika

Foto: pixabay.com

Naplaćivanje meda uz čaj

Međutim, mnogi gosti nisu zadovoljni ovim potezom. Josip iz Osjeka ističe da je poskupljenje meda uz čaj za 50 centi preskupo, te da bi radije koristio šećer ili čaj bez dodataka. Manuel iz Zagreba se slaže sa ovim mišljenjem, dodajući da dodatno naplaćivanje meda nije prihvatljivo. Suzana smatra da je cena meda u ovom kontekstu previsoka.

Praksa nekih ugostiteljskih objekata

Republika

Foto: Shutterstock

Naplaćivanje meda uz čaj

Ipak, postoje i ugostiteljski objekti koji ne naplaćuju med uz čaj. Konobar iz Osijeka, Stjepan, ističe da njihov stalni gosti često uzimaju med uz kafu, te da ga zbog toga ne naplaćuju. Slično mišljenje deli i vlasnica ugostiteljskog objekta iz Podgore, Magda Kržanić, koja smatra da bi med trebalo da bude besplatan kao i šećer, te da bi čak trebalo smatrati sastavnim delom čaja.

Cena meda u ugostiteljskim objektima

Republika

Foto: Shutterstock

Naplaćivanje meda uz čaj

Nabavna cena kesice ugostiteljskog meda iznosi šest centi, dok ga neki prodaju čak 10 puta skuplje. Predsednik pčelarskog udruženja Pčela iz Osijeka, Slavko Stojanović, ističe da se od jednog kilograma meda može dobiti 80 malih pakovanja, ali da postoje dodatni troškovi kao što su poklopac, teglica, analiza, zbog čega je cena meda u ugostiteljskim objektima čak sedam puta skuplja od cene teglice meda.

 

Dok se cene meda nastavljaju kretati, gosti i ugostitelji će morati da se prilagode novonastaloj situaciji, te da odluče da li će čaj biti sa medom ili bez.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading