VESIĆ U ZVANIČNOJ POSETI SLOVENIJI! Na Bledu se održava prvi SEUDR PO16 ministarski sastanak o unapređenju regionalne saradnje u oblast transporta

Autor:

Biznis

22.10.2024

07:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pred nama su ključni razgovori o daljem razvoju Dunavskog regiona

VESIĆ U ZVANIČNOJ POSETI SLOVENIJI! Na Bledu se održava prvi SEUDR PO16 ministarski sastanak o unapređenju regionalne saradnje u oblast transporta

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić boraviće danas u zvaničnoj poseti Sloveniji, gde će učestvovati na prvom SEUDR PO16 ministarskom sastanku o unapređenju regionalne saradnje u oblast transporta u Dunavskom regionu.

Ministarski sastanak, čiji je domaćin ministarka za infrastrukturu Slovenije Alenka Bratušek, biće održan na Bledu.

Glavne teme sastanka biće finansiranje transportne infrastrukture u Evropskoj uniji i u Dunavskom regionu, kao i put ka zelenijem, pametnijem, sigurnijem i otpornijem transportu u Dunavskom makro regionu uz pomoć nove TEN-T politike.

Po završetku zvanične posete, Vesić nastavlja privatnu posetu Sloveniji u okviru koje će na Univerzitetu u Ljubljani promovisati svoj udžbenik "Digitalni politički marketing" i održati predavanje studentima.

Podsećamo da je ministar Vesić nedavno govorio o tome da se očekuje da do kraja naredne i početkom 2026. godine imamo prve TBM mašine, takozvane "krtice", koje će kopati podzemne cevi kojima će prolaziti metro, a da će u međuvremenu početi da se rade stanice za metro, neke već do kraja 2025. godine.

Republika

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ministar Goran Vesić

Vesić je, gostujući na RTS-u, rekao da je na 72 hektara na Makiškom polju završeno nasipanje i naveo da će graditi depo, operativni centar kojim će se upravljati kompletnim metroom, hale za infrastrukturu, hale za opravku vozova i slično.

- Metro je najvažniji projekat predsednika Vučića koji je počeo još 2014. godine, kada je sadašnji ministar finansija Siniša Mali bio gradonačelnik Beograda, a ja gradski menadžer. Nas dvojica sada vodimo radnu grupu za metro sa drugih pozicija u vladi. To je republički projekat za koji grad Beograd ne izdvaja ni dinar i mi ćemo metro završiti - rekao je Vesić i dodao da je planirano da prva linija metroa bude gotova 2028, a druga 2030. godine.

Naveo je da će se istovremeno sa metroom raditi na proširenju kapaciteta BG voza i dodao da će Beograd posle 2030. godine konačno biti evropska metropola koja, sa ovolikim brojem stanovnika, ima metro.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading