VANREDNA SITUACIJA U VALJEVU ZBOG AFRIČKE KUGE JE STVAR PROŠLOSTI: Ipak, zakazana ČVARKIJADA ĆE BITI DRUGAČIJA nego ranije

Autor:

Biznis

23.10.2024

20:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povratak Festivala duvan čvaraka

VANREDNA SITUACIJA U VALJEVU ZBOG AFRIČKE KUGE JE STVAR PROŠLOSTI: Ipak, zakazana ČVARKIJADA ĆE BITI DRUGAČIJA nego ranije

Foto: Shutterstock

Nakon što je vanredna situacija proglašena 2. avgusta zbog pojave Afričke kuge svinja, grad Valjevo je doneo odluku o ukidanju vanredne situacije na svojoj teritoriji. Ova odluka je doneta nakon razmatranja Izveštaja o trenutnom stanju na području grada, koji je pripremio Odsek veterinarske inspekcije. Zbog prestanka potrebe za sprovođenjem mera od spasavanja od katastrofa na ugroženom području, doneta je Odluka o ukidanju vanredne situacije.

Povratak Festivala duvan čvaraka

Republika

Foto: RINA

Nema više epidemije u Valjevu

S obzirom na ukidanje vanredne situacije, Savet manifestacije Festivala duvan čvaraka odlučio je da ove godine ipak bude održana manifestacija. Prema rečima Slavena Batočanina, člana Saveta, čvarkijada će biti održana 9. i 10. novembra, ali u "smanjenom obimu" zbog kratkog roka. Manifestacija neće uključivati koncerte i prateće sadržaje, već će se fokusirati isključivo na takmičenje u pripremi duvana i šodera čvaraka.

Pozadina vanredne situacije

Republika

Foto: Shutterstock

Nema više epidemije u Valjevu

Podsetimo, vanredna situacija je proglašena na teritoriji grada Valjeva i to u naseljenim mestima: Gorić, Brankovina, Jasenica, Zabrdica, Oglađenovac, Kozličić, Lukavac, Klanica, Rabas, Popučke, Miličinica i Gornja Bukovica. Odluka o proglašenju vanredne situacije doneta je zbog nastalih posledica na stočnom fondu takvog obima i intenziteta da njihove posledice nije moguće otkloniti redovnim delovanjem nadležnih organa i službi, zbog čega je za njihovo otklanjanje neophodno upotrebiti dodatna sredstva i snage.

Povratak tradicionalne manifestacije

Sredinom septembra, Savet manifestacije Festivala duvan čvaraka saopštio je da ove godine Festival neće biti održan zbog proglašenja vanredne situacije. Međutim, sa ukidanjem vanredne situacije, ova tradicionalna manifestacija će ipak biti održana, pružajući priliku lokalnom stanovništvu da uživa u takmičenju i degustaciji čvaraka, uprkos prethodnim izazovima.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading