SRBIJA KAO SPONA IZMEĐU EVROPE I KINE! Čadež: "Savez ideja" će okupiti najbolje inovacione institucije svake zemlje članice ILSTC-a

Autor:

Biznis

25.10.2024

09:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naša mala zemlja sa Balkana svakodnevno potvrđuje da se može pronaći zajednički jezik sa svakim

SRBIJA KAO SPONA IZMEĐU EVROPE I KINE! Čadež: "Savez ideja" će okupiti najbolje inovacione institucije svake zemlje članice ILSTC-a

Foto: ATA Images

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež inicirao je danas osnivanje platforme "Savez ideja" koja bi povezala zemlje Alijanse privrednih komora Novog međunarodnog trgovinskog koridora kopno-more (ILSTC).

Čadež je, na okruglom stolu povodom formiranja ILSTC u kineskom gradu Čongčing, rekao da će savez služiti kao platforma za digitalnu transformaciju ILSTC zemalja, podstičući inovacije, izgradnju startap ekosistema i podršku za prenos znanja i tehnologija u našim regionima, saopštila je PKS.

- Savez ideja će okupiti najbolje inovacione institucije svake zemlje članice ILSTC-a, omogućavajući im da zajednički rade na rešavanju novih izazova - naglasio je Čadež.

On je istakao ulogu Srbije u Inicijativi "Pojas i put" (BRI), kao i doprinos naše zemlje unapređenju povezivanja kroz izgradnju infrastrukturnih projekata, poput brze pruge Beograd-Budimpešta.

Srbija je važna spona između Evrope i Kine. Naša zemlja je postala jedan od ključnih centara na putu BRI-ja, a naš strateški položaj, uz sporazume o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, Kinom, Rusijom i SAD, pruža našoj zemlji jedinstvene prednosti. Srbija nudi pristup ka više od 2,7 milijardi potrošača širom sveta, što je čini idealnim mestom za kompanije iz celog sveta - naveo je Čadež.

Govoreći o ubrzanom rastu digitalne ekonomije Srbije, naveo je da je u protekloj deceniji naša zemlja postala lider u informacionim tehnologijama i inovacijama, kao i da izvoz IKT usluga i softvera premašuje četiri milijarde dolara godišnje, što ovaj sektor čini najvažnijim izvoznim proizvodom Srbije.

On je dodao da se procenjuje da u zemljama uključenim u ILSTC postoji između 200 i 300 startap akceleratora, tehnoloških inkubatora i inovacionih istraživačkih institucija, kao i da tehnologije poput veštačke inteligencije (AI), pametnih gradova, e-trgovine i zelenih tehnologija imaju potencijal da oblikuju budućnost globalne ekonomije, a da ILSTC zemlje treba da budu predvodnici tih trendova, dodaje se u saopštenju PKS.

Ključni partneri u tome su, kako je naveo Čadež, inovativni centri i akceleratori iz Kine, Singapura, Vijetnama, Malezije, Indonezije, Tajlanda i drugih zemalja ILSTC koridora, jer bi njihova saradnja omogućila brži razvoj pametnih logističkih rešenja i industrije 4.0.

Republika

Foto: ATA Images

Marko Ćadež

Dodaje se da je predlog Srbije da "Savez ideja" bude zasnovan na nekoliko stubova - digitalna transformacija i primena tehnologija industrije 4.0, razvoj startap ekosistema i inovacionih akceleratora, transfer tehnologije i znanja, uključujući saradnju između kompanija i istraživačkih institucija, i usklađivanje politika i regulative, kako bi se olakšala digitalna i inovaciona saradnja između zemalja članica.

- Kroz 'Savez ideja' je moguće otključati pun potencijal ILSTC koridora, izgradnjom mreže pametnih gradova, digitalizovanih ekonomija i inovacionih ekosistema koji će naše zemlje povezati ne samo putem trgovinskih ruta, već i kroz zajedničke vizije budućnosti. Hajde da zajednički izgradimo ovaj Savez i stvorimo svetliju, povezaniju i inovativniju budućnost za sve naše narode - poručio je Čadež.

Međunarodni kopneno-pomorski trgovinski koridor (ILSTC - International Land-Sea Trade Corridor) je trgovinski i logistički koridor koji povezuje regione u unutrašnjosti Kine sa jugoistočnom Azijom, Evropom i šire, koristeći kombinaciju železničkih, drumskih i pomorskih ruta.

ILSTC je deo inicijative "Pojas i put" i ima za cilj poboljšanje logistike, trgovine i ekonomske saradnje između zemalja duž ovog koridora, dodaje se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading