EVO KOLIKA JE PROSEČNA PLATA U SRBIJI: Objavljeni najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku

Autor:

Biznis

25.10.2024

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plate su u konstantnom rastu

EVO KOLIKA JE PROSEČNA PLATA U SRBIJI: Objavljeni najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku

Foto: Shutterstock

Prosečna avgustovska bruto zarada iznosila je 133.591 dinar, dok je prosečna neto zarada, bez poreza i doprinosa iznosila 96.649 dinara, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Rast bruto zarada u periodu januar-avgust 2024. godine u odnosu na isti period prošle godine iznosio je 14,7 odsto nominalno, odnosno 9,3 odsto realno, dok je prosečna neto zarada veća za 14,6 odsto nominalno, odnosno 9,2 odsto realno.

U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečna bruto zarada za avgust 2024. godine nominalno je veća za 12,3 odsto, a realno za 7,7 odsto, dok je prosečna neto zarada nominalno veća za 12,2 odsto, odnosno 7,6 odsto realno.

Medijalna neto zarada za avgust je iznosila 75.575 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do ovog iznosa.

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je juče u Vašingtonu da će Srbija uspeti da održi fiskalni deficit na nivou ispod tri odsto tokom novog aranžmana sa MMF, koji će trajati od decembra 2024. do decembra 2027. godine, kao i da završi sve predviđene projekte.

Mali je, u okviru učešća na godišnjem skupu MMF i Svetske banke,  održao sastanke sa zamenikom generalnog direktora MMF Bo Lijem, potpredsednicom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju, prisustvovao sastanku Konstituence u MMF i sastao se sa direktorom Evropskog odeljenja u MMF Alfredom Kamerom.

Ministar Mali je posle tih sastanaka rekao novinarima da će Srbija ne samo uspeti da održi deficit ispod tri odsto već da će zahvaljujući tome i dalje smanjivati udeo javnog duga u BDP-u i ostvariti ciljeve definisane programom Srbija 2027.

- Tako da je taj deficit do tri odsto upravo balans između nikada većih investicija koje imamo, a sa druge strane da sačuvamo tu makroekonomsku stabilnost. Upravo taj deficit do tri odsto je jedan od najvažnijih elementa novog trogodišnjeg aranžmana sa MMF - naveo je Mali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading