SKUPLJI I BENZIN I DIZEL! Ovo su nove cene goriva u Srbiji!

Autor:

Biznis

28.06.2024

10:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nove cene goriva biće na snazi do sledećeg petka 5. jula.

SKUPLJI I BENZIN I DIZEL! Ovo su nove cene goriva u Srbiji!

Foto: pixabay.com

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 205 dinar, a litar benzina evropremijum BMB biće 193 dinara.

Nove cene goriva biće na snazi do sledećeg petka 5. jula. U odnosu na prošlu nedelju, dizel je skuplji za 2 dinara skuplji, dok je benzin takođe skuplji 2 dinara.

Cena nafte na putu mesečnog dobitka

Cena nafte se drži u najužem opsegu trgovanja od 2021. godine, a uoči objavljivanja američkih ekonomskih podataka koji bi mogli da daju singal tržištima u kom pravcu da se kreću.

West Texas Intermediate (WTI) porastao je iznad 82 dolara po barelu nakon rasta od jedan odsto u četvrtak, a cene su se kretale u opsegu od oko dva dolara ove nedelje. Brent se približio ceni od 87 dolara po barelu. Zastoj na tržištu sirove nafte podstakao je investitore da se fokusiraju na ugovore sa daljim rokom sledeće godine, uključujući jun i decembar.

Trgovci će kasnije u petak posmatrati podatke o ličnoj potrošnji kako bi pronašli naznake o budućem putu za američku monetarnu politiku. Predsednik Banke Federalnih rezervi Atlante Raphael Bostic rekao je da i dalje očekuje jedno smanjenje kamatne stope ove godine u četvrtom kvartalu pošto inflacija pokazuje napredak.

Cena nafte je na putu da ostvari mesečni rast uprkos padu početkom juna nakon najave OPEC+ da će povećati proizvodnju nafte kasnije ove godine. Alijansa je bila prinuđena da pojasni da bi mogla da pauzira ili poništi promene u proizvodnji ako je to potrebno, pa su cene od tada porasle.

Posmatrači tržišta su optimistični u pogledu cena za treći kvartal zbog sezonske potražnje.

"Sirova nafta na trenutnim nivoima izgleda skupo", rekla je Vandana Hari, osnivač Vanda Insights u Singapuru. "Priča o letnjoj potražnji je malo preuveličan. Potražnja za gorivom za avione može biti velika, ali potražnja za benzinom i naftom se muči širom sveta."

(Blic biznis)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading