CENE MESA SKAČU PRED USKRS: Novi udar na džep građana - skuplje za po 100 dinara po kilogramu

Autor:

Biznis

27.03.2023

09:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U susret uskršnjim praznicima meso u mesarama i trgovinama u Srbiji bi moglo da poskupi od pet do 10 odsto, upozoravaju stručnjaci!

CENE MESA SKAČU PRED USKRS: Novi udar na džep građana - skuplje za po 100 dinara po kilogramu

Foto: Tanjug/AP

Veliki izbor mesa u marketima

Nakon što je Vlada Srbije u februaru donela odluku kojom se ukida ograničenje cena na pojedine vrste svinjskog mesa i piletine neke od njih su za mesec dana poskupele i do 100 dinara po kilogramu.

Tako je svinjski but bez kostiju sa 760 skočio na 800 dinara za kilogram, dok su rekorderi među cenama - svinjetina koja je poskupela za 100 dinara po kilogramu i sada iznosi 900 dinara i juneći but bez kostiju koji je sa 1.200 skočio na 1.350 dinara.

Agroanalitičar Milan Prostran kaže za Kurir da cene mesa mogu biti korigovane i pred Uskrs.

- Svinjski but bez kostiju je dostigao cenu od 800, 900 dinara za kilogram, teletina je skočila na 1.700 dinara za mesec dana. Zbog tolikih poskupljenja u trgovinama možemo da vidimo sliku gde ima dosta mesa, ali ljudi kupuju manju količinu. Kupuje se parče, na gramove ili jednostavno potrošači gledaju da kupe nešto jeftinije što će zadovoljiti potrebe. Na primer ne uzimaju svinjski but, već rebra - navodi Prostran dodajući da su proizvođaći iskoristili ukidanje ograničenja cena da nadomeste izgubljene dohotke.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Prema njegovim rečima cene mesa, mleka i sireva u Srbiji dostigle su maksimalni nivo.

Cene mesa u mesarama i marketima: Vrsta mesa Februar Mart

- Juneća plećka bez kostiju 1.170 1.200
- Juneći but bez kostiju 1.200 1.350
- Pileće grudi 500 570
- Pileći file 800 820
- Svinjetina 1kg 800 900
- Svinjska plećka bez kostiju 720 740
- Svinjski but bez kostiju 760 800

*Iznosi su u dinarima

Republika

Foto: Izvor: Unsplash/ Mel Elías

 

 

- Smatram da mesta daljem poskupljanju ne bi trebalo da bude kao što je bilo do sada. Možda će proizvođači iskoristiti praznik da podignu cene najviše od pet do 10 odsto.

Razlog zbog kojeg ne bi trebalo da dolazi do daljih poskupljenja mesa su i pad cena kukuruza, ječma, sojine sačme koje su na jesen prošle godine bile na maksimalnom nivou. Kukuruz je recimo koštao 37 dinara, a sada je na 25 - objasnio je Prostran.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading