SUD DONEO ODLUKU: Predsednik opštine Grocka osuđen na četiri godine zatvora!

Autor:

Hronika

26.04.2024

17:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravosnažna presuda za paljenje kuće novinara.

SUD DONEO ODLUKU: Predsednik opštine Grocka osuđen na četiri godine zatvora!

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za godinu dana kaznu zatvora bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i pravosnažno ga osudio na četiri godine, jer je podstrekivao druge okrivljene da zapale imovinu novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića. Pored toga, izrečena mu je i novčana kazna od 100.000 dinara.

Nakon dugotrajnog suđenja, drugooptuženi Vladimir Mihailović konačno je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, uz novčanu kaznu od 100.000 dinara. Sa druge strane, trećeoptuženi Vladimir Novaković dobio je kaznu od dve i po godine zatvora. Ove presude donete su nakon pažljivog razmatranja svih dokaza i saslušanja svedoka, a ističu se kao značajan ishod u ovom medijski praćenom slučaju.


Osnovano žalbe branilaca

Apelacioni sud je doneo odluku smatrajući da su osnovane žalbe branilaca, a koje su osporavale navode prvostepene presude o nastanku štete velikih razmera prilikom požara. Takođe, sud je zaključio da je prvostepeni sud prekršio zakon osudivši okrivljene za teško delo protiv opšte sigurnosti.


"Veštačenje je utvrdilo da je tom prilikom nastala materijalna šteta veća od četiri miliona dinara, dok prema pravnom shvatanju šteta velikih razmera, kada je reč o krivičnom delu teško delo protiv opšte sigurnosti, postoji kada vrednost prelazi iznos od šest miliona dinara, što ovde nije slučaj", navodi se, između ostalog, u obrazloženju pravosnažne presude.

Sud je prilikom donošenja presude zahtevao da se uzmu u obzir određene olakšavajuće okolnosti u slučaju Simonovića. Jedna od njih je bila činjenica da do sada nije imao prekršajnih dela u svom dosijeu, što ukazuje na njegovu prethodnu neosuđivanost. Takođe, sud je uzeo u obzir i njegove lične i porodične prilike, kao i činjenicu da je poznat kao porodičan čovek:


"Od otežavajućih okolnosti imali smo u vidu da je, kao podstrekač i saučesnik, ostvario visok intenzitet ugroženosti zaštićenog dobra. Osim toga, izvršio je krivično delo iz niskih pobuda, jer je kao predsednik opštine bio dužan ne samo da trpi kritike na račun vršenja svoje funkcije, već i da pokaže visok stepen tolerancije na njih. Odlučio je, međutim, da iskoristi svoj položaj i uticaj i preduzme nedozvoljene radnje u cilju opomene  Jovanovića da prestane da se bavi istraživanjem njegovog rada na poziciji predsednika opštine".

U noći između 11. i 12. decembra 2018. godine, porodična kuća Jovanovića u Grockoj postala je poprište ozbiljnog incidenta. Automobil Jovanovićeve supruge je zapaljen, a požar se brzo proširio na garažu i deo porodične kuće, pričinivši značajnu materijalnu štetu. U ovom napadu nije bilo povređenih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading