"TEŠKO JE KADA U VODI TRAŽIMO TELO DETETA": Vođa ronilačkog tima Žandarmerije o opasnostima i greškama koje mogu koštati života

Autor:

Hronika

26.06.2024

22:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Najčešće se utapaju osobe oko 25 godina"

"TEŠKO JE KADA U VODI TRAŽIMO TELO DETETA": Vođa ronilačkog tima Žandarmerije o opasnostima i greškama koje mogu koštati života

Foto: youtube/printscreen

Ljubomir Ćirić, vođa ronilačkog tima u Ronilačkoj jedinici Žandarmerije, izjavio je za da se broj utapanja u Srbiji smanjuje svake godine. Međutim, najčešće se utapaju osobe koje ne znaju da plivaju ili one koje precenjuju svoje sposobnosti. Ćirić naglašava da je voda opasna za neplivače i poluplivače, koji često paniče kada se suoče sa nepoznatim uslovima, kao što su trave ili nevidljive prepreke u rekama.

Voda je opasna ukoliko je osoba neplivač ili poluplivač. Recimo zna u bazenu da pređe od tačke A do tačke B, ali reka je nešto drugo. Dovoljno je da dodirne travu ili nešto drugo tu kreće panika i sve sposobnosti padaju u vodu. Takođe, najčešća utapanja dešavaju se na neuređenim plažama pogotovo ako je reč o reci. Ovom prilikom apelujemo na građane da takva kupališta izbegavaju. Razlog je što niko ne može da zna šta se nalazi ispod vode, vrlo često ima krša oštrih predmeta... - objašnjava Ćirić za Informer u jedinici Žandarmerije koja jedina iz vode vadi telo utopljenika. 

Ćirić naglašava da bi svako trebao realno da proceni svoje plivačke sposobnosti pre ulaska u vodu i savetuje da se obrate instruktorima plivanja ako nisu sigurni u svoje veštine. U svojoj karijeri, imao je različite slučajeve, a najčešće se utapaju osobe oko 25 godina. U jednoj sezoni imali su četiri utapanja osoba te starosne dobi.

Pored vađenja utopljenika, Ronilačka jedinica Žandarmerije angažuje se i za pretragu predmeta korišćenih u krivičnim delima, kao što su oružje, i obezbeđuje skupove na vodi, kao što su regate i karnevali. Takođe učestvuju u hapšenju na vodi i priobalju.

Ćirić je istakao da bi bilo korisno da se u školama uvede obuka plivanja za osnovce, jer bi to moglo značajno smanjiti broj utapanja. Predlagali su Ministarstvu prosvete da se u petom razredu uvede obuka plivanja, što ne bi zahtevalo mnogo vremena, a moglo bi spasiti mnoge živote.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading