STRUČNJACI O NAPRETKU ISTRAGE NESTANKA DANKE ILIĆ: Tragovi koji su pronađeni ne pripadaju ovim grupama, evo šta to znači!

Autor:

Hronika

22.09.2024

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Analize su pokazale da ima tragova osumnjičenih

STRUČNJACI O NAPRETKU ISTRAGE NESTANKA DANKE ILIĆ: Tragovi koji su pronađeni ne pripadaju ovim grupama, evo šta to znači!

Foto: Društvene mreže

Slučaj nestanka dvogodišnje Danke Ilić već skoro pet meseci potresa Srbiju, a informacije iz forenzičkih istraživanja donose nova saznanja. Forenzička analiza predmeta koji su pripadali osumnjičenima za njeno ubistvo nije otkrila tragove Dankine DNK.

O ovoj situaciji razgovarali su Maja Jovanović, predsednica NAOS-a i generalni sekretar IBSSA Biroa za borbu protiv trgovine ljudima, i dr Ljubiša Božić, specijalista sudske medicine i stalni sudski veštak. Dr Božić je istakao da se očekivanje da će DNK devojčice dospeti na oružje osumnjičenih moralo eliminisati, uz napomenu da je broj uzoraka od 400 rezultat pritiska zbog prirode događaja, jer se radi o nestanku deteta.

On je naglasio da tragovi koje su pronašli nisu primarni niti sekundarni, već potencijalno tercijarni tragovi, te nije bilo realno očekivati da će se pronaći. Takođe je rekao da DNK analiza nije bila uobičajena ranije, i da su se ljudi osuđivali na osnovu drugih dokaza.

Maja Jovanović je komentarisala tvrdnju da se devojčica nalazi u Nemačkoj, smatrajući da je to nerealno i da može delovati kao pokušaj zamagljivanja istine. Podsetila je da, bez pronađenog tela, ne možemo sa sigurnošću reći da je Danka ubijena.

Oboje su se složili da je veoma važno reagovati sa rezervom na svaku informaciju. Jovanović je dodala da, na osnovu prvih izjava osumnjičenih, biološki tragovi su morali postojati, ali da do sada nisu pronađeni, osim tragova životinjske krvi i krvi osumnjičenih. I na kraju, svi se nadaju da je Danka živa, uprkos teškoj situaciji, preneo je Kurir.

Podsećanja radi, ranije smo pisali da su u Banjskom polju kamere zabeležile službeno vozilo u kom su bili osumnjičeni, a dosadašnji rezultati veštačenja službenog automobila pokazali su da u njemu nije pronađen DNK devojčice.

- Analize su pokazale da ima tragova samo osumnjičenih, ali ne i Dankinih. DNK tragovi izolovani su i sa njihove garderobe i oruđa iz njihovih domova, ali ni tamo nije bilo Dankinog DNK. A pošto je, kako se sumnja, Danka udarena službenim kolima "Vodovova" koja imaju ugrađen GPS uređaj, on je veštačen kako bi se utvrdila putanja kretanja osumnjičenih. Veštačenja su rađena za 26. mart, ali i za naredna tri dana. Međutim, ni ona nisu bila od velikog značaja za istragu - podsetio je sagovornik Republike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading