Izgleda kao NLO! Provozao je najstariji porše na svetu, izgleda čudno, a evo kako radi

Autor:

Razonoda

14.08.2019

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neki će reći da izgleda kao NLO, neki da ne liči na "porše", ali svi će se složiti da je poseban. A posebnim ga čini i činjenica da je to prvi "porše" koji je označio start danas slavne kompanije. I ne samo to, ovaj je auto bio lično vozilo Ferdinanda i njegovog sina Ferija Poršea, a spada u red najznačajnijih automobila prošlog veka. To je karika koja spaja "VW bitl" i "porše 356".

 

RepublikaFoto: youtube.com/ Top Gear
Porše

Ovaj auto pomalo čudnog izgleda je jedan od najznačajnijih automobila u istoriji automobilizma.

A priliku da ga lično isproba dobio je Kris Heris. Ovaj auto nastao je tako što je Ferdinand Porše poželeo da napravi lakšu i bržu verziju "KdF-vagena", prve verzije "VW bitla", a potom je bio podloga za razvoj 356-ice. Motor je isti, ali sve ostalo je unikat.

Po uzoru na vazduhoplovnu industriju automobil je dobio karoseriju od lagane aluminijske legure. Standardni 1.0 motor ojačan na 32 KS dovoljan da ovaj "porše" pojuri do 141 km/h.

I tu nije kraj iznenađenjima, jer Type 64 ide u prodaju. Biće ponuđen 15. avgusta na aukciji u Montereju, a s obzirom na istorijsku vrednost, mogao bi da dostigne cenu veću od 10 miliona dolara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading