(RECEPTI) Čudotvorni začin koji tera bolesti: Peršun kao moćan lek za brojne zdravstvene probleme!
Narodna medicina ima rešenje za svaki problem, a peršun je poznat kao lek za mnoge bolesti. Veoma je bogat vitaminom C, gvožđem i drugim mineralima, ali i folnom kiselinom, koja je neophodna u prevenciji nastanka malokrvnosti. Ruski lekari vam preporučuju nekoliko recepata koji će vam pomoći da izlečite mnoge zdravstvene tegobe.
DETOKSIKACIJA
Peršun je blagi diuretik i antiseptik, koji pomaže čišćenju tela od toksina. Takođe, sadrži esencijalne nutrijente koji pomažu radu bubrega, organa i uspešno sprečavaju nastanak bubrežnog kamenca i infekcija. Za pripremu čaja od peršuna najbolje je koristiti svež peršun, a može se upotrebiti i njegov koren. Kašiku svežeg, iseckanog peršuna prelijte sa 200 mililitara ključale vode, ostavite da odstoji pet minuta, pa procedite. Preporučena doza je tri šolje nedeljno, a možete ga piti u bilo koje doba dana, osim kasno uveče.
POMAŽE RAD BUBREGA I JETRE
Za bubrežne bolesti, bolesti jetre i slezine i protiv žutice pomešajte po 100 grama korena, lišća peršuna i semena peršuna, pa od te mešavine uzmite dve kašike i kuvajte u dva decilitra vode, oko pet minuta. Posle sat vremena, kada čaj odstoji, procedite i pijte po šoljicu pre jela. Čaj pijte dok ne potrošite svih 300 grama mešavine.
UPALA OČIJU
Da biste izlečili otečenost i upalu očiju, u 300 mililitara vode kuvajte dve kašike usitnjenog peršunovog lišća, oko tri minuta, a kad se ohladi, procedite kroz sterilnu gazu. Čajem ispirajte oči nekoliko puta dnevno, a uveče stavite oblogu koja se pravi od pet grančica dobro opranog peršunovog lišća. Oči povežite gazom i držite oblogu tokom cele noći.
KARDIOVASKULARNI PROBLEMI
Za srčane slabosti i oboljenja poput probadanja, treperenja i preskakanja srca, napravite sledeći napitak. Deset svežih stabljika peršuna stavite u litar čistog prirodnog crnog ili belog vina i dodajte dve kašike vinskog sirćeta. Kuvajte 10 minuta na tihoj vatri, ali vodite računa jer može da peni. Zatim dodajte 300 grama pčelinjeg meda i ostavite da se lagano kuva još pet minuta. Vruće vino procedite i, dok je još toplo, stavite ga u boce, koje ste prethodno sterilisali. Flaše potom dobro zatvorite. Talog koji se stvori na dnu nije štetan i slobodno možete da ga pijete. Napitak se koristi svakodnevno, po supena kašika dnevno, do prestanka tegoba. Za teže bolesti potrebno ga je koristiti duži vremenski period.
ARTRITIS, GIHT I GOJAZNOST
Tradicionalna ruska medicina preporučuje peršun i kod artritisa, gihta, gastritisa, ali i protiv gojaznosti. Iseckajte 20 grama korena peršuna, prelijte šoljom ključale vode i kuvajte oko pet minuta. Nakon što odstoji 15 minuta, čaj procedite i pijte tri puta dnevno.
MENSTRUALNE TEGOBE
Dmitrij Loginov, ruski ginekolog-endokrinolog, preporučuje da poremećaj menstrualnog ciklusa lečite čajem od peršuna. Pomešajte po 100 grama peršuna, žalfije i pelina, pa ih prelijte sa pola litra ključale vode. Promešajte, poklopite i ostavite da odstoji 30 minuta. Nakon toga procedite i pijte sedam dana pre nego što dobijete menstruaciju. Tada prestanite da pijete ovu čajnu mešavinu.
NERVNI SISTEM
Peršun pomaže i protiv slabih nerava. Iseckajte koren i list peršuna, pomešajte ih sa sokom maline i bagremovim medom i uzimajte po jednu kašiku pred spavanje.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)