(RECEPT) Preukusan ručak za celu porodicu: Jagnjeće ćufte u sosu od jogurta
Pripremite pravi jagnjeći specijalitet za celu porodicu.
Potrebno je (za 4 osobe):
- 450 g mlevene jagnjetine
- 2 supene kašike prezli
- 1 manji crni luk
- 1 kašičica sušenog origana
- 250 ml pilećeg bujona
- 350 g grčkog jogurta
- 1 jaje
- 2 čena belog luka
- 2 supene kašike sitno seckane sveže mirođije
- 1 supena kašika sitno seckane sveže mente + nekoliko listova za serviranje
Priprema:
1. U činiji pomešajte meso, prezle, sitno seckani crni luk, origano, 1 kašičicu soli i crni biber po ukusu. Od dobijene smese oblikujte 24 ćufte, pa ih pržite u dobro zagrejanom tiganju sa malo maslinovog ulja (1 supena kašika), u jednom redu, dok sa svih strana ne dobiju zlatno-braon boju. Odvadite kašikom višak masnoće iz tiganja, sipajte bujon i ostavite da se ćufte krčkaju oko 10 minuta. Izvadite ćufte rešetkastom kašikom na tanjir i ostavite sa strane.
2. U činiji umutite jaje, dodajte jogurt, beli luk stišnjen kroz presu, mirođiju i mentu i sve dobro promešajte. Dodajte kutlaču vrućeg bujona u kojem su se krčkale ćufte, promešajte, pa sve zajedno sipajte nazad u tiganj sa ostatkom bujona. Kuvajte na umerenoj vatri, sve vreme mešajući varjačom, da se sos zgusne i krene da vri. Probajte, pa po svom ukusu posolite i pobiberite.
3. Vratite ćufte u sos i nežno protresite tiganj da se sve ćufte oblože sosom. Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da odstoje 5-10 minuta.
4. Servirajte sa prilogom po želji (npr. kuskus) i pospite listićima sveže mente.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)