(RECEPT) Vaš najukusniji ručak: Zapečene sarmice od blitve u kiselom mleku
Kućni recept, jelo koje svi obožavamo. Sarmice iz rerne od blitve, prelivene kiselim mlekom je savršeno jelo za svaku priliku. Može i sa većim listovima spanaća, zelja, ako su listovi majni spajati dva-tri lista.
Sastojci i priprema:
- 2 veze blitve (oko 30 - 35 listova, zavisi od veličine)
- 500 gr. mlevenog mesa
- 1 srednja glavica crnog luka
- 1 manja šargarepa
- 2 čena belog luka
- 150 gr. pirinča
- 200 ml. vode
- 4-5 kašika ulja
- 2 jaja
ZAČINI
- malo peršunovog lišća (ne mora ali lepše je)
- 1- 2 kašičice suvog začina (zavisi koliko volite)
- malo bibera
- malo soli
- 1 kašičica sitne crvene paprike
Za kuvanje blitve...voda, kašika soli, 1 kašika sirćeta(sve prokuvati)
ZA PRELIV
- - 400 gr. kiselog mleka
- - 1 jaje
- - 2 kašike ulja
- - so
- - pola limuna
Listove operite i isecite drške (možete ih iskoristiti za čorbu ili salatu). Stavite u prokuvanu vodu i ostavite da stoji oko 10-15 minuta. Procedite. Operite pirinač i skuvajte.
Izdinstajte na ulju sitno iseckan luk, šargarepu, dodajte meso, 200 ml. vode. Krčkajte oko 10 minuta, stavite začine, skuvan pirinač, iseckan peršun. Umešajte dva jaja, posolite ako treba i možete krenuti sa motanjem sarmica.
Raširite jedan list, ili dva ako su manja, uz kraj stavite fil, preklopite stranice tek malo da pređu fil i umotajte. Slažite u tepsiju, vatrostalnu posudu ili šerpu koja može u rernu. Umutite jaje sa kiselim mlekom, dodajte ulje i so, isceđen limun. Prelijte i pecite poklopljeno u dobro zagrejanoj rerni, 220 -230 stepeni oko 20 minuta.
Prijatno!
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)