(RECEPT) Mađarska tajna za savršeni pileći paprikaš
Ako nemate dobru mlevenu papriku, teško ćete dobiti savršeni paprikaš, naovde iz komšiluka, a osim kvalitete bitna je i solidna količina - kao i koja kašika domaće svinjske masti.
Mađari su ponosni na svoj tradicionalnipileći paprikaš, a svako ko proba ovo jelo smaže ga za tren oka.
Iako se recepti mogu razlikovati od kuhinje do kuhinje, od namirnica koje čine ovo jelo nalaze se: piletina (najbolje domaća), luk, beli luk, voda ili bujon, dovoljno kvalitetne mlevene paprike, a ponekad se dodaje i sveža paprika – kao i paradajz, te masnija kisela pavlaka.
Kako kažu Mađari, za dobar paprikaš ključne su tri stvari: kvalitet i kvantiteta mlevene paprike, kao i domaća svinjska mast.
Sastojci za pileći paprikaš
2 kašike masti
1,3 kg piletine
2 crna luka
2 čena belog luka
2 paradajza
1 paprika (prema želji)
3-4 kašike kvalitetne slatke mlevene paprike
2 šolje bujona ili vode
so
biber
2-3 kašike brašna
3/4 šolje pavlake
Priprema
Zagrejte mast u loncu, pa dodajte piletinu i kad se lepo zapeče, prebacite je na tanjir.
U lonac dodajte seckani luk, pa pržite dok ne postane staklast.Ubacite i seckani beli luk i po želji seckanu papriku i paradajz.
Nakon 5 minuta lonac sklonite s vatre pa dodajte mlevenu papriku, so i biber.
Vratite piletinu u lonac i ulijte vodu ili bujon, tako da prekrije meso.
Kada proključa, smanjite vatru, poklopite i kuvajte oko jedan sat. U kiselu pavlaku dodajte brašno pa dobro promešajte.
Ulijte malo sosa, promešajte, pa ulijte u sos.
Mešajte nekoliko minuta dok se paprikaš ne zgusne.
Začinite prema ukusu pa poslužite s testeninom.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)