Našli smo najbolji recept za čuveni ŽUTI KOLAČ SA VIŠNJAMA: Evo šta treba da radite da bude vazdušast!
Starinski kolač koji su pravile naše bake... Čini se kako ne može biti jednostavniji, a opet zahteva zavidno kulinarsko umeće kako bi bio vazdušast i mekan, a ne žilav i gnjecav! Zato vam donosimo ovaj odličan recept...
Sastojci
- 5 jaja
- 1,5 čaša šećera (300 gr)
- 1 čaša jogurta (od 2 dl, ili 200 gr jogurta)
- 1 čaša ulja (170 gr)
- 2 čaše brašna ( ukupno 270 gr)
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 400 - 500 gr višanja
- malo prah šećera za posipanje kolača
- vanil šećer
- čaša = 2 dl
Priprema
Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer.
Mutiti još malo, pa odložiti mikser.
Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom.
Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinjavati sa belancima.
Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh (moj pleh je dimenzija 35 x 20 cm). Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.
Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole.
Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, u rerni sa ventilacijom pečem ga OKO 40 minuta, a da je pečen, vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče, i povlače se ka sredini.
Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom, pomešanim sa vanil šećerom, i iseći na kocke. Nemojte načinjati kolač koji se nije potpuno ohladio, jer će biti ''zdudan'' i gnjecav.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)