ROMANTIČNA VEČERA, KAO IZ BAJKE: Napravite preukusne špagete koje su jeli Maza i Lunja!
Nema ko se ne seća čuvene scene iz crtanog filma Maza i Lunja, u kojoj dvoje pasa pod zvezdanim nebom iz istog tanjira sa slašću jedu špagete. Ali, u pitanju nisu bilo koje špagete, već one u sosu od paradajza sa ćuftama. Kako biste i vi napravili ovako romantičnu večeru za dvoje, dovoljno je da pratite recept u nastavku.
Da bi romantika bila na nivou, zaista probajte da jedete iz jednog istog velikog tanjira ili pliće činije. Takođe, upalite sveću koju ste prethodno nonšalantno zaboli u praznu flašu od vina. Pustite laganu muziku, i ne zaboravite da poslednja ćufta pripada vašoj lepšoj, ili jačoj polovini – već prema trenutnom štimungu!
Sastojci za sos
¼ šolje ekstradevičanskog maslinovog ulja
3 čena belog luka
2 kašičice koncentrovanog paradajz pirea iz tube
1 konzerva paradajza
12 listića svežeg bosiljka
¼ kašičice sušenog origana
prstohvat sušene čili papričice
morska so
sveže mleveni beli biber
Sastojci za ćufte
1 šolja mlevenog junećeg mesa
1 čen belog luka
½ šolje narendanog parmezana
3 kašičice sveže iseckanog peršuna
2 jajeta
1 ½ parče običnog belog hleba
¼ šolje mleka
3 kašičice ekstradevičanskog maslinovog ulja
morska so
sveže mleveni crni biber
Testenina
Koristite tanje špagete, one pod rednim brojem 5, ili još bolje 3
Priprema
Zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri u šerpi srednje veličine. Propržite sitno iseckan crveni luk i zgnječeni beli luk, mešajući sve vreme oko 5 minuta. Onda dodajte koncentrovani paradajz pire i mešajte još 1 minut. Ubacite sadržaj konzerve sa paradajzom i njegovim sokom, bosiljak, origano, čili, pola kašičice soli, i biber po ukusu. Smanjite vatru i kuvajte 25 do 30 minuta, sve dok se sos ne zgusne.
U činiji rukama pomešajte juneće i svinjsko meso. Dodajte zdrobljeni beli luk, parmezan, peršun, jaja, so i biber po ukusu. Hleb natopite mlekom na 5 minuta, pa ga dobro ocedite, izdrobite i ubacite u činiju zajedno sa mesom i ostalim sastojcima. Kada se sve lepo sjedini, dlanovima izvaljajte ćufte jednake veličine. Rasporedite ih na pleh ili poslužavnik, te odložite u frižider na 1 sat.
U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri, pa propržite ćufte oko 6 minuta, tako što ćete ih okretati s vremena na vreme. Prebacite ćufte u paradajz sos i kuvajte ih u njemu još 10 do 15 minuta. Skuvajte špagete prateći uputstvo na pakovanju, pa ih odmah prelijte sosom sa ćuftama.
Bonus savetKao i u crtanom filmu, služite špagete uz fini hleb poput bageta ili debljih grisina sa ruzmarinom. Zaboravite sve loše priče o ugljenim hidratima, te se opustite i uživajte. A, iako Maza i Lunja nisu, vi slobodno možete da naspete dve čaše kvalitetnog crvenog vina koje će se odlično slagati uz recept. |
Ako ne jedete meso
Pripremite ćufte od neke ribe, na primer tunjevine iz konzerve. U slučaju da ste vegan ili veganka, ćufte od povrća biće fantastične, naročito one u kojima preovlađuju pečurke i soja. Mnoštvo recepata na tu temu naći ćete (kao i uvek) na internetu. Bon appétit!
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)