ZA DOBRO ZDRAVLJE: Ako ovo svakodnevno jedete, korona vam ne može ništa
Jačanje imuniteta veoma je važno, posebno u vreme epidemije koronavirusa, ali i drugih sezonskih respiratornih infekcija. Doktorka Danijela Jevtić iz Hitne pomoći objasnila je koje namirnice bi trebale da budu deo naših jelovnika kako bismo se zaštitili, ali i kakva bi trebala da bude ishrana onih koji su preležali koronavirus.
Doktorka Danijela Jevtić kaže da se virusna pneumonija, upala pluća, razlikuje donekle od bakterijske zato što počinje brže i obično zahvata oba pluća krila.
- Ona kasnije može da se nadoveže bakterijskom, ali u početku ide suv kašalj, temperatura i malaksalost - objašnjava doktorka.
Naglasila je da nakon toga čovek ne može odjednom da se povrati u normalan tok, kao i da su otprilike tri meseca potrebna za oporavak.
- Hrana treba da bude kašasta, dosta čajeva i dosta supa konzumirati - navela je Jevtićeva i dodala da što se tiče fizičkog opterećenja ono mora da bude umereno.
Probiotici i prebiotska vlakna važni su u toku bolesti i posle nje kako bismo zaštitili dobre crevne bakterije
Navela je i koje namirnice bismo trebali da konzumiramo ako želimo da ojačamo svoj imunitet.
- Što se tiče ishrane, mogli bismo da napomenemo bundevu, cveklu, brazilski orah, jer ima ogromnu količinu selena u sebi - navela je doktorka i dodala da je dovoljan samo jedan brazilski orah, jer premašuje za 50 odsto dnevne količine onoga što nam treba.
- Koristimo kafu, ona je pozitivna jer širi disajne puteve, a možemo koristi i mnoge namirnice u smislu zelenog čaja, maslinovog ulja, jabuke i borovnice - zaključila je doktorka Jevtić.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)