IMATE SLAB ŽELUDAC?! Ovo je ishrana za vas, pridržavajte se i rešite se problema!

Autor: M. Stanić

Lifestyle

03.12.2020

10:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva pomoć kod gastritisa je unošenje fermentisanih mlečnih proizvoda u ishranu. U jogurtu su prisutne na hiljade mlečnih bakterija koje u procesu vrenja stvaraju mlečnu kiselinu, a na nivou creva podstiču stvaranje zdrave bakterijske flore.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Međutim, nisu sve osobe koje imaju gastritis sposobne da uzimaju kiselomlečne proizvode jer im to izaziva mučninu. U tom slučaju dijeta za gastritis mora biti bazirana na barenom povrću.

Gastritis zahteva od pacijenta da se hrani umereno i jede malo i često. Kod gastritisa nema prejedanja i obilnih obroka. Voda se pije uvek 20 minuta pre jela, a ne tokom ili nakon obroka. Izbegavati grickanje između obroka.

Izbegavati grickanje između obroka

NAMIRNICE KOJE SE PREPORUČUJU

Ananas, artičoka, badem, bakalar, banana, belo meso, cvekla, đumbir, fermentisani mlečni proizvodi, ječmena kafa (cikorija), kopriva, krompir, kupusnjače, lisnato zeleno povrće, maslinovo ulje, palenta, plava riba, radič, soja, sočivo, sveži kravlji sir, testenina, tofu sir, voda, špargla, čaj od belog sleza, kičice, slatki koren.

Suština ishrane kod gastritisa jeste da se pruži prilika sluznici želuca da se oporavi i regeneriše. Treba napomenuti da je proces saniranja sluznice želuca dugotrajan i da traje nekoliko meseci, pa treba biti pažljiv i uporan. Takođe, gastritis dijeta se ne sme samoinicijativno primeniti kod hroničnih bolesnika.

 

IZBEGAVATI

Agrumi ili citrusno voće (limun, pomorandža, grejp), alkohol (žestoka pića, vino, pivo, likeri), čokolada, crni hleb, grickalice, jagoda, školjke kamenice, kafa, kocka za supu, koncentrat paradajza, kečap, loj i mast, med, mladi luk, sirće, paprika, voćni sokovi.

 

* Lekovita čorba

Sastojci:

200 g sočiva
200 ml povrtnog bujona
avokado
veći slatki krompir
šaka spanaća
2 šargarepe
2 kašičice sveže seckane mirođije
4 čena belog luka
manja glavica crnog luka
kašičica kokosovog ulja

Priprema:

Iseckajte crni i beli luk i komadiće sipajte u posudu sa zagrejanim kokosovim uljem. Dodajte seckanu šargarepu i slatki krompir, pa sve zajedno dinstajte. Dodajte povrtni bujon i sačekajte da sve vri oko 10 minuta. Sklonite sud, pa dodajte sve ostale sastojke u čorbu i izmiksajte ručnim mikserom ili u većem blenderu.

 

* Smeđi pirinač sa povrćem

Sastojci:

3 šolje smeđeg pirinča
5 i 1/2 čaša vode
2 kašičice maslinovog ulja
limun
po šaka povrća (karfiol, spanać, brokoli, šargarepa)
malo morske soli

Priprema:

Stavite vodu na vruću ringlu da se zagreva, pa dodajte maslinovo ulje i morsku so. Kada proključa, dodajte pirinač. Obarite i povrće, pa ga dodajte u proceđen pirinač. Dodajte nekoliko kapi limuna.

 

* Smuti sa sojinim mlekom, jogurtom i bananom

RepublikaFoto: pixabay.com

Sastojci:

200 ml nezaslađenog sojinog mleka
100 g niskomasnog grčkog jogurta
manja banana

Priprema:

Spojite sve sastojke i izmiksajte u blenderu.

 

* Integralna testenina s pavlakom od tofu sira

Sastojci:

pakovanje integralne testenine sa speltom
250 g sirovog organskog tofu sira
5 kašika maslinovog ulja
malo soli

Priprema:

Testeninu skuvajte u posoljenoj vodi, u koju ste dodali kašiku maslinovog ulja. Iseckajte tofu sir, pa ga kuvajte osam-deset minuta. Procedite tofu nakon kuvanja i pomešajte s malo vode u kojoj je kuvan, kao i sa preostalim maslinovim uljem i malo soli. Sir sa dodacima izblendajte dok se ne stvori kašasta smesa. Umešajte dobijenu pavlaku sa testeninom.

 

* Protivupalno mleko s kurkumom

Sastojci:

2 šolje čistog kokosovog mleka
2 kašičice kurkume
1/2 kašičice cimeta u prahu
sirov med
1/4 kašičice đumbirovog korena u prahu

Priprema:

Sve sastojke dobro izmiksajte u blenderu. Smesu zagrevajte u lončetu nekoliko minuta na srednjoj temperaturi. Napitak konzumirajte pre nego što se ohladi.

 

* Losos sa rukolom i crvenim lukom

RepublikaFoto: pexels.com

Sastojci:

ZA LOSOS:

2 fileta lososa
puna kašika kokosovog brašna
2 kašike sveže seckanog peršuna
kašičica maslinovog ulja
malo soli

ZA PRILOG:

2 šolje rukole
1/4 tanko sečenog crvenog luka
sok sveže ceđenog limuna
kašičica maslinovog ulja
malo soli

Priprema:

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Stavite filete lososa na papir za pečenje i premažite ga maslinovim uljem. Posolite ribu i pospite je mešavinom kokosovog brašna i seckanog peršuna. Pecite 15 minuta u zagrejanoj rerni. Dok se losos peče, pomešajte sastojke za prilog. Stavite pripremljen losos na povrće.

 

* Ovsena kaša sa bananom i orasima

RepublikaFoto: pixabay.com

Sastojci:

1/2 šolje ovsenih pahuljica
1/2 šolje bademovog mleka
1 i 1/2 zrele banane
kašika niskomasnog grčkog jogurta bez šećera
2 kašike seckanih oraha
2 kašičice meda
1/2 kašičice cimeta u prahu
1/8 kašičice muskatnog oraščića u prahu
1/4 kašičice ekstrata vanile

Priprema:

Potopite ovsene pahuljice u bademovo mleko. Dodajte ostale sastojke. Promešajte sve i ostavite da prenoći u frižideru, pa ujutru konzumirajte kao doručak.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading