(RECEPT) Grci lude za ovom poslasticom: Obavezno morate da napravite slatki burek
Ovaj recept stiže nam iz Grčke, a kako su Grci poznati po kulinarskim veštinama, ne sumnjajte u to da će vas ovaj sladak burek, poznatiji kao galaktobureko osvojiti ukusom na prvi zalogaj.
Sastojci
- 5 jaja
- 1 šolja šećera
- 1 šolja griza
- 2 kecice vanilinog šećera
- 1,5 l mleka
- 450 gr kora za savijače
- 150 gr maslaca ili margarina
Sirup
- 1 šolja vode
- 1 šolja šećera
- cimet po želji
Priprema
Mleko, griz, šećer i vanilin šećer kuvajte na tihoj vatri uz neprestano mešanje. Kada smesa bude napola ugrejana, sklonite sa vatre i dodajte umućena jaja, pa vratite na ringlu i mešajte dok se smesa ne zgusne.
Rastopite maslac ili margarin i premažite njime okrugli pleh, prečnika oko 30 centimetra, pa slažite kore jednu na drugu svaku mažući margarinom i prelivajući ih smesom od jaja, griza i mleka.
Zasečeni burek stavite da se peče na 180 stepeni oko pola sata. Za to vreme stavite vodu i šećer da se šećer istopi i dodajte cimeta. Kad burek bude gotov izvadite ga iz rerne i prelijte sirupom.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)