DOMAĆICE, NA VREME SE SPREMITE: Ovo su 3 nabolja recepta za BOŽIĆNU ČESNICU!
Trpeza za veliki praznik je nezamisliva bez ovog hleba! Neka vam ove godine bude izašniji nego ikada...
Ovo su tri proverena recepta...
Tradicionalna božićna česnica
Sastojci:
- 2 jaja
- 1 paketić kvasca
- 1/2 l mleka
- 1 kg brašna
- so
- novčić
Priprema: U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.
Nakon što se testo dobro izmesi, pokrite ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić.
Pecite česnicu u podmazanom plehu. Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju - možete je išarati ubodima male grančice ili samo premazati razmućenim jajetom pre pečenja.
Modernija česnica
Ovaj kolač ne izgleda kao tradicionalna česnica, ali sigurno će biti pravo iznenađenje za najmlađe! Napravite kolač u obliku srca ili kruga, a šupljinu ispunite lešnicima, bademima, čokoladama i bombonama. Tako dekorisana česnica biće pravo praznično iznenađenje! Evo recepta...
Sastojci:
- 365 g belog brašna
- 60 g integralnog brašna
- 1/4 kvasca
- 1 jaje
- 125 ml vode
- 125 ml mleka
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika šećera
- 25 ml ulja
Za dekoraciju:
- 2 zrna bibera
- 2 žumanca
Priprema:
Testo: Ugrejati mleko i vodu (da bude mlako) i pomešati. Dodati kvasac, jedno jaje, so, šećer, ulje i brašno. Testo dobro umesiti i ostaviti da odstoji 10 minuta.
Radnu površinu posuti brašnom i izručiti testo na nju. Testo podeliti na pet delova i ostaviti da odstoji 10 minuta.
Prvi deo rastanjiti oklagijom za okrugli kalup (to će biti dno kolača). To testo staviti u podmazan kalup. Od sledeća tri dela napraviti valjke, dužine 1 metar. Uplesti ih i staviti u kalup, tako da čine srce (može se praviti i u obliku kruga). Od preostalog testa napravite valjak dužine 30 cm, a od njega napraviti zemičku u obliku ptice (izvući joj kljun i staviti biber za oči).
Zagrejati rernu na 250 stepeni Celzijusa i kolač premazati sa dva žumanca i staviti da se peče. Isto važi i za zemičku. U rerni u posebnom sudu zajedno sa kolačem peći i zemičku. Vreme pečenja od 20 do 25 minuta. Ispečeni kolač i zemičku spojiti i ukrasiti po želji.
Božićna česnica sa kiselom pavlakom
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1/2 l mleka
- 1 kisela pavlaka
- 50 g kvasca
- 1 kašičica žutog šećera (može i običan)
- 3 kašičice soli
- 1 jaje
- 1 zumance za premaz
Testo za ukrašavanje:
- 100-150 g brašna
- malo mlake vode
Priprema:
U dublju posudu sipati brašno i so, promešati, pa napraviti udubljenje na sredini. U udubljenje izmrviti kvasac, sipati po njemu šećer i preliti mlakim mlekom. Kad kvasac nadođe, dodati jaje i kiselu pavlaku i umesiti testo. Ostaviti testo u vangli na toplom da nadođe. Za to vreme praviti ukrase tako što pomešamo brašno sa malo mlake vode da dobijemo tvrdo testo, pa pravimo oblike.
U nadošlo testo stavite novčić, dren i kukuruz, pa ga stavite u okruglu šerpu i ostavimo da opet malo nadođe. Kad je nadošla, premažemo žumancem, poređamo ukrase i stavimo da se peče 40 min na 180 stepeni. Nakon 10 min pečenja prekrijemo je papirom za pečenje da ne potamni puno. Pečeni kolač uviti u pamucni stolnjak ili veliku krpu i ostaviti da se ohladi.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)