PRAVILO 5 SEKUNDI: Razbijen mit o hrani koja je pala na pod
Mnogi od nas čuli su za takozvano pravilo pet sekundi ako vam hrana slučajno padne na pod. Naime, veruje se da, ako u ovom periodu podignete hranu, ona neće imati vremena da se kontaminira, pa ćete moći bezbedno da je jedete.
Međutim, naučnici savetuju da ne rizikujete jer je pet sekundi i više nego dovljno vremna da se na hrani pojave mikrobi i bakterije koje u nekim slučajevima mogu biti i opasne.
- U najboljem slučaju, gore navedeno pravilo možete da primenite na svoj trpezarijski sto, za koji se pretpostavlja da je čist. Tada će rizik biti minimalan - rekao je za radio Sputnjik Andrej Šestakov, šef mikrobne biotehnološke grupe na biološkom fakultetu moskovskog državnog univerziteta.
Međutim, hrana koja je pala na pod definitivno bi trebalo da završi u kanti za smeće čak iako je u pitanju pod vaše kuhinje. Prema Andreju Šestakovu, mikrobi nisu vidljivi oku, tako da nismo u mogućnosti da objektivno procenimo čistoću poda.
Američki naučnici su takođe pre nekoliko godina izjavili da je pravilo pet sekundi bilo pogrešno. Sproveli su seriju eksperimenata sa nekoliko prehrambenih proizvoda koji su bačeni na različite površine.
Zaključak je bio sledeći - u zavisnosti od niza uslova, hrana može biti zagađena trenutno, čak i za manje od sekunde.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)