NAPRAVITE SAMI PIRINČANO MLEKO! Snižava holesterol, a jeftinije je i zdravije od kupovnog
Pirinčano mleko jedno je od najpoznatijih biljnih mleka, a zahvaljujući nutrijentima, pogodno je za osobe sa povišenim holesterolom, one koji žele da izgube višak kilograma ili nisu tolerantni na laktozu
Ono što je najbolje od svega jeste to što ga možete napraviti i sami.
Sastojci:
¾ šolje belog pirinča dugog zrna (možete koristiti i smeđi pirinač, ali beli daje bolji ukus i boju)
1 očišćena urma (umesto urme možete koristiti med, javorov ili agava sirup)
½ kašičice ekstrakta vanile (opciono)
2 kašičice kakao praha za “čokoladno mleko” (opciono)
¼ svežeg bobičastog voća za “voćno mleko” (opciono)
Način pripreme:
1. Prelijte pirinač vrelom (ali ne ključalom) vodom (toliko da prekrije pirinač) i ostavite da odstoji dva sata. Pirinač će omekšati, ali će i dalje biti sirov. Iscedite vodu i prespite u blender.
3. Ukoliko vam nije dovoljno slatko, dodajte još jednu ili dve urme.
4. Sipajte smesu u veću posudu prekrivenu gazom ili kuhinjskom krpom, kako biste iscedili mleko i odstranili pulpu.
5. Tako dobijeno mleko sipajte u posudu s poklopcem i spremite u frižider.
6. Pirinčano mleko može da stoji do pet dana, a koristi se za napitke (kafa ili smuti), za prelive ili u poslasticama.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)