SRBI POHRLILI U ŠUME DA NAĐU "LEK PROTIV KORONE": Evo koju to BILJKU svi traže i u čemu je njena TAJNA!
Sa lepim danima i višim temperaturama mnogi Srbi su krenuli u potragu za čudesnom biljkom za koju se pročulo da je toliko zdrava i moćna da može čak da smanji mogućnost zaražavanja koronom zbog snažnog dejstva koje ima na imunitet! Ako ste skoro čuli od prijatelja da idu u potragu za sremušom, niste jedini! Mnogo je onih koji su otišli u šumu kako bi ubrali baš tu biljku, a evo u čemu je njena tajna...
Sremuš je zelena biljka koja se naziva i "divlji" ili "medveđi luk", ali i "ubica otrova", jer je jedna od najboljih prirodnih namirnica koja čisti sistem organa za varenje i krv od toksina koji su se taložili u organizmu tokom zime.
Biohemičari tvrde da je sremuš čak zdraviji od belog luka, a zbog obilja alina koji se pod uticajem kiseonika pretvara u alicin, divlji luk podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim. Sremuš je bogat i etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, šećerom, vitaminom C, karotenom...
Pesto od sremuša: sos uz pastu koji čisti organizam
Sezona ove biljke je proleće, odnosno bere se u aprilu i maju i pravi, organski sremuš, raste duboko u šumama. Ova biljka ima odličnu moć detoksikacije, nemački travar Johan Knickle isticao je njegovu vrednost i i govorio da bi ljudi bili potpuno zdraviako bi sremuš uključili u svakodnevnu ishranu.
Zbog obilja vitamina C koji sadrži, sremuš je odličan po imuni sistem, a u kulinarstvu možete eksperimentisati i stavljati ga u razna jela. Ipak, najdelotvorniji po zdravlje biće ako ga koristite u svežem stanju.
Evo kakvo blagotvorno dejstvo sremuš iam po zdravlje našeg organizma:
|
Savršeno se slaže uz zelenu salatu, a uz malo sirćeta i maslinovog ulja možete apraviti ukusnu salatu od seckanog sremuša. Možete napraviti i obrok salatu, tako što ćete iseckati krastavac i sremuš, pa začiniti i politi jogurtom. Možete od njega praviti čorb eili supe, koristiti ga kao dodatak raznim jelima, ali i praviti pitu i rižoto sa sremušem.
Kako da pripremite lekoviti sok od sremuša:
Sitno iseckajte listove sremuša i iz njih iscediti sok uz pomoć sokovnika. Dobijeni sok skladištite u staklenoj tegli. Možete konzumirati po 1 kašičicu soka od sremuša tri puta na dan, ili ga sipajte u jogurt ili vodu.
Bilozi upozoravaju da se ni slučajno ne ide u berbu dok se dobro ne prouči izgled biljke, jer posledice mogu biti vrlo opasne.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (1)
Roki
01.04.2021 13:33
Lepo je što se vraćamo prirodi, a još lepše kad se vakcinišemo ?