(RECEPT) Postoji i POSNA varijanta! Ovo je najlepši HILANDARSKI HLEB od kog će vam zamirisati cela kuća
Ovaj recept pripada Svetogorskom kuvaru, koji je izdat kako bi približio Hiladar svima onima koji nisu u mogućnosti da ga posete, a pre svega, prema rečima Jeromonaha Onufrija - "našim majkama i sestrama".
Potrebni sastojci:
- 0,5 kg kukuruznog brašna
- 0,5 kg pšeničnog brašna
- 2 kesice suvog kvasaca
- 4 struka praziluka (samo beli delovi)
- 8 strukova mladog luka ili vlašca
- pregršt peršuna
- pregršt mirođije
- 2 dl maslinovog ulja
- so po ukusu
Posna varijanta:
U jednoj činjenici iseckajte mirođiju, mladi luk (ili vlašac) i praziluk i posolite. Neka odstoji tako pomešano, da se među njima menja aroma. U drugoj činiji pomešajte sve vrste brašna. Izmenjeno brašno zamutiti sa vodom, dodajući istovremeni kvasac. Dodajte u testo sastoje iz drugih činija. Mesite dok se sve dobro ne umesi. Testo treba da bude retko, jer kukuruzno brašno zahteva više tečnosti. Uzmite pleh i podmažite ga uljem. Pospite i malo kukuruznog brašna, da bi se sprečilo lepljenje. Izručite testo u pleh i raširite ga ravnomerno. Njegova debljina ne bi trebalo da prelazi 1 centimetar. Zagrejte na kratko, na 50 stepeni, da testo naraste, a zatim pecite na 200 stepeni.
Mrsna varijanta:
Pored sastojaka iz poslednje varijante, dodajte oko 300 g feta sira koji su prethodno grubo izgnječili. Dodajte i umućena jaja sa maslacem. Pošto ste dodali jaju, tada nije potreban kvasac, kao ni kukuruzno brašno.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)