Ovo morate znati ako često jedete HRANU IZ KONZERVE!
Kada je reč o hrani u konzervama često se postavlja pitanje da li je uopšte zdrava, sadrži li štetne sastojke, koliko bismo je često smeli jesti, a nutricionisti su dali odgovore iz ugla stručnjaka.
Za BBC o hrani u konzervama pokušala je da da objašnjenje diplomirani nutricionista sa višegodišnjim iskustvom.
Kako bi se konzervisana hrana zagrevala na temperaturi pri kojoj se uništavaju bakterije, buđ i kvasci te inaktiviraju enzimi (termičko konzervisanje na vrlo visokim temperaturama), kao i kod "običnog" kuvanja, to znači da dolazi do uništavanja određenih nutrijenata.
Upravo iz tog razloga, mnogi smatraju da je konzervisana hrana zapravo vrlo siromašna nutrijentima. Pa se dolazi u situaciju da između takve i smrznute, mnogi biraju ovu drugu. Međutim, to nije uvek pametnija niti bolja opcija, kažu strunjaci.
- Postoji čitav niz konzervisanih vrsta hrane koje možete jesti - od voća, povrća, krompira i mahunarki poput leblebija do ribe, pa čak i gotovih supa, prženog kukuruza i čilija. Ali, neke su vrste, nutricionistički gledano, bolje od drugih. Konzervisana riba poput lososa je vrlo zdrava. Mahunarke su dobar izvor proteina i nemaju mnogo masti - objašnjava Bridžet Benelam za BBC.
- Nažalost, do danas nemamo mnogo podataka o poređenju konzervisane i smrznute hrane - dodaje ona uz napomenu da značajniji gubitak nutrijenata ni u jednoj ni u drugoj opciji ne bi trebao postojati.
Ipak je, dugoročno, najbolje najčešće birati svežu hranu.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)