OKUPITE DRAGE LJUDE OKO STOLA PUNOG UKUSNIH ĐAKONIJA! Specijaliteti za Badnje veče i Božić!
Uprkos neminovnim promenama i prilagođavanju savremenom životu, tradicionalni običaji koji prate Božić i Badnje veče, koje mu prethodi, ostali su gotovo isti.
Prema pravoslavnim običajima, veče uoči Božića se posti i to je ujedno kraj Velikog posta.
Ovaj praznik se obeležava skromno, u krugu porodice, a na trpezu se iznosi neparan broj jela. Obavezan je badnjak, sveća i žito, a ne treba zaboraviti ni suvo i koštunjavo voće i citruse, koji će oplemeniti svečanu porodičnu večeru.
Božić je najradosniji hrišćanski praznik, u kome do izražaja dolazi ljubav prema bližnjima.
Kao i Badnje veče, provodi se u krugu porodice, ali i u poseti rođacima ili roditeljima. Trpeza je bogata i sastoji se od obavezne pečenice i niza ukusnih slanih i slatkih specijaliteta. Portal Srećna republika predlaže proverene recepte za najukusnija jela bez kojih se ne može zamisliti trpeza za Badnje veče i Božić.
BADNJE VEČE - Pasulj s paradajzom i nanom
Sastojci:
- 300 g pasulja tetovca
- 150 g crnog luka
- 4 čena belog luka
- 100 g iseckanog paradajz pelata
- 200 ml ulja
- 1/2 veze iseckanog peršunovog lista
- 3 lista lovora
- kašičica mrvljenih listova pitome nane
- kašičica slatke začinske paprike
- kašičica brašna
- so i biber
Priprema:
Veče uoči kuvanja očistite i operite pasulj, pa potopite u hladnu vodu. Sutradan procedite i sipajte novu vodu. Crni luk iseckajte krupnije, pa zajedno s pasuljem i listom lovora kuvajte oko 50 minuta dok zrna ne omekšaju. Desetak minuta pre kraja kuvanja dodajte sitno iseckan beli luk, paradajz, peršun, nanu, so i biber. Nakon toga brašno i alevu papriku razmutite u malo hladne vode i u tankom mlazu sipajte u ključali pasulj. Kada se pasulj malo ohladi, preručite u podmazan đuveč, prelijte uljem i zapecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta. U toku pečenja jednom promešajte pasulj.
Riba s limunom i maslinama
Sastojci:
- 300 g šarana
- 300 g somovine
- 300 g haringe
- 200 ml ulja
- 300 ml belog vina
- 2 limuna
- 50 g zelenih maslina s paprikom
- 50 g crnih maslina bez koštica
- sušena ljuta papričica
- 1/2 veze iseckanog lista peršuna
- list lovora
- so i biber
Priprema:
Očišćenu ribu isecite na komade srednje veličine, propržite na manjoj količini ulja i poređajte u vatrostalnu posudu. Limun operite, isecite na tanke kolutove i poređajte preko ribe. Nalijte ostatkom ulja, vinom i s malo vruće vode, pa dodajte začine, iseckanu papričicu i masline. Pokrijte alufolijom i pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, pa skinite foliju i pecite još 15 minuta da riba lepo porumeni. Poslužite uz krompir-salatu.
Rezanci s orasima
Sastojci:
- 500 g posnih širokih rezanaca
- 200 g mlevenih oraha
- 150 g šećera
- 50 ml ulja
Priprema:
Rezance skuvajte u vodi s malo ulja po uputstvu s pakovanja. Sjedinite orahe sa šećerom i uljem, pa dobro promešajte s oceđenim rezancima i servirajte.
BOŽIĆNI RUČAK - Hladna salata s pečenicom
Sastojci:
- 4 krompira
- 4 jajeta
- 200 g pečenice
- 300 g edamera
- 400 g kisele pavlake
- 100 g majoneza
- so i biber
Priprema:
Skuvajte krompir u ljusci, ohladite i izrendajte na krupnije. Jaja takođe skuvajte, oljuštite i izrendajte. Isto učinite i s edamerom, a pečenicu sitno iseckajte. Pomešajte pavlaku i majonez, pa posolite i pobiberite. Dno staklene činije za salatu premažite mešavinom majoneza i pavlake, pa složite krompir i opet nanesite preliv. Nanesite pečenicu, preliv, izrendana kuvana jaja, preliv, pa izrendani edamer. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sastojke. Ohladite u frižideru pre služenja.
Praznična čorba sa suvim mesom
Sastojci:
- litar goveđeg bujona
- 300 g usitnjenog suvog mesa
- srednja glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 3 srednja krompira
- 200 g kiselog kupusa
- 4 kašike pirinča
- 100 ml kisele pavlake
- 2 kašike putera
- kašika brašna
- kašičica suvog začina
- 1/2 kašičice začinske paprike
- 1/2 kašičice kima
- 2 lista lovora
- so i biber
Priprema:
U šerpi otopite puter, dodajte sitno iseckan crni luk i dinstajte oko pet minuta, pa ubacite izgnječen beli luk i začinsku papriku i ostavite da se dinsta još nekoliko minuta. Pospite brašnom, pa dodajte goveđi bujon, uz mešanje. Dodajte suvo meso, krompir iseckan na kockice, pirinač, sitno iseckan kiseli kupus, začine, kim i lovor. Ostavite da provri i da se krčka 15 minuta, pa sklonite s vatre, ostavite da odstoji 15 minuta, pa umešajte pavlaku, izvadite lovor i poslužite.
Jagnjetina s bosiljkom
Sastojci:
- 3 kg jagnjetine od buta
- 100 ml maslinovog ulja
- 100 ml soka limuna
- 50 g crnih maslina
- 3 grančice ruzmarina
- 1/2 veze bosiljka
- 500 ml jogurta
- 3 glavice crnog luka
- 5 čenova belog luka
- so i biber
Priprema:
Jagnjeće meso posolite, pobiberite i poređajte u podmazanu vatrostalnu posudu. Dodajte crni luk iseckan na rebarca, cele čenove belog luka, ruzmarin i masline, pa prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko tri i po sata. Sos koji je ostao od pečenja pomešajte s jogurtom, posolite, pobiberite i dodajte iseckani bosiljak. Ovaj preliv servirajte uz meso, a kao prilog poslužite krompir-pire.
Bajadere s lešnikom
Sastojci:
- 300 g šećera
- 300 g mlevenih lešnika
- 300 g mlevenog keksa
- 200 g putera
- 200 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Šećer istopiti sa 16 kašika vode. Umešajte lešnike, keks i umućen omekšali puter, pa masu podelite napola i u jednu polovinu umešajte 100 grama istopljene čokolade. U modlu dobro utisnuti tamni deo smese, preko njega nanesite beli deo. Ohladite u frižideru, pa prelijte ostatkom istopljene čokolade. Hladnu bajaderu seći na štangle željene veličine.
ČESNICA
Česnica je pogača ili kolač u koji se stavlja novčić za sreću. Česnicu najčešće pravi domaćica na božićno jutro, ali se neretko iznosi na trpezu i za Badnje veče.
Domaćin lomi pogaču na onoliko delova koliko ukućana sedi za stolom, odvaja i po deo za kuću i putnika namernika, a veruje se da će onaj ko pronađe novčić biti srećan cele godine.
Sastojci:
- 500 g brašna
- kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- kašičica šećera
- 100 ml ulja
- 300 ml vode
Priprema:
Pomešajte suve sastojke, postepeno dodajte tečne, pa umesite čvršće testo, pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji oko pola sata. Nakon toga premesite testo, ubacite novčić i oblikujete pogaču debljine dva poprečna prsta. Ponovo ostavite da odstoji pola sata, premažite uljem i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 40 minuta da česnica blago porumeni. Gotovu česnicu uvijte u čistu krpu i ostavite da se ohladi.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)