AKO VAS ČESTO MUČI GORUŠICA, RAZLOG JE OVA HRANA KOJU JEDETE: Evo šta je izaziva, a jedan sok posebno je RIZIČAN
Gorušica je neugodan simptom koji je prilično čest, a ljudi ga opisuju kao bolan osećaj žarenja u donjem delu grudi koji se širi prema ustima.
Ako često imate gorušicu, možda ste primetili da je određena hrana može izazvati ili pogoršati.
Gorušica je najčešći simptom gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), gastrointestinalnog poremećaja.
GERB se razvija kada sadržaj želuca ide nazad u jednjak, uzrokujući simptome kao što su:
Gorušica
Podrigivanje
Bol u grudima
Kiseli ukus u ustima
Normalno, želučana kiselina ne dolazi do jednjaka zbog barijere između jednjaka i želuca koja se naziva donji ezofagealni sfinkter (LES).
Ostali faktori koji mogu povećati rizik od razvoja GERB - a uključuju:
Pomereno pražnjenje želuca
Hijatalna hernija
Gojaznost
Stariji ste od 50 godina
Pijenje velikih količina alkohola
Pušenje
Trudnoća
Oni koji imaju poremećaj mišićno - koštanog sistema
Uzimanje određenih lekova
Ako imate gorušicu, otkrićete da izbegavanje određene hrane pomaže u kontroli simptoma.
Evo 5 namirnica koje mogu izazvati gorušicu:
1. Hrana bogata mastima
Hrana sa visokim udelom masti može je uzrokovati, pogotovo masna hrana kao što je krompir ili pica.
2. Mint
Često se smatra da vrste poput peperminta i zelenog minta umiruju probavne smetnje. Međutim, postoje neki dokazi da ove vrste mogu izazvati gorušicu.
Ako osetite gorušicu nakon konzumiranja proizvoda od mente, možda bi trebalo da ih eliminišete iz ishrane kako biste videli hoće li vam pomoći u borbi protiv problema.
3. Sokovi od citrusa
Konzumiranje sokova od citrusa može izazvati simptome gorušice. Ljudi obično navode da sokovi od pomorandže i grejpa najviše izazivaju takve simptome.
4. Čokolada
Čokolada je još jedan uobičajeni okidač za gorušicu. Sastojci u čokoladi poput kakaa i kofeina mogu opustiti LES i povećati izloženost jednjaka kiselini. Mnogi ljudi prijavljuju simptome gorušice nakon konzumiranja čokolade.
5. Začinjena hrana
Začinjena hrana poznata je po tome što izaziva gorušicu. Osim toga, začinjena hrana može iritirati već upaljeni jednjak, a to pogoršava i simptome gorušice, piše "Heltlajn".
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)