STARINSKA PANJ TORTA NA NOVI NAČIN: Rolovana mekana kora - prava novogodišnja poslastica, recept do detalja objašnjen (FOTO)
Omiljena na našim prostorima.
Panj torta je omiljena poslastica kod nas. Od klasičnih rolata ispunjenih čokoladom ili nekim drugim filom, pa do torte u obliku panja. Ona potiče iz Francuske, a tradicionalno su je spremale naše bake.
Sastojci:
- 130 grama čokolade
- 130 mililitara slatke pavlake
- 3 jaja
- 180 mililitara mleka
- 40 grama šećera
- kukuruzni škrob 20 grama
- ekstrakt vanile
- 150 grama maslaca
Biskvit :
- 45 mililitara mleka
- 35 mililitara ulja
- ekstrakt vanile
- 95 grama šećera
- 4 jaja
- 1/3 praška za pecivo
- 75 grama brašna
Priprema:
Čokoladu prelijete slatkom pavlakom, mora biti vruća. Kada se otopi pokrijete providnom folijom i ostavite u frižideru na sat vremena.
Stavite mleko da se zagreje. Odvojite tri žumanca i dodajte 40 grama šećera, kukuruzni skroz i kašičicu ekstrakta vanile. Sjedinite ručnom mutilicom, a potom mešajući mleko dodajte tu smesu. Kuvajte dva do tri minuta na laganoj vatri. Pokrijete folijom i ostavite u frižideru.
Biskvit:
U posudi sjedinite mleko, ekstrakt vanile i ulje. Zagrejete u mikrotalasnoj na 45 sekundi. U posebnoj posudi pomešajte žumance i šećer (25 gr). Tome dodajte prvu smesu za biskvit. Sjedinite brašno i prašak za pecivo i prosejte direktno u ovu smesu. U drugoj posudi umutite belanca i 70 grama šećera. Umutite mikserom i dodajte u žumanca iz tri puta, pa tu polako mešajte. Izlijete u pleh obložen papirom za pečenje i pečete na 170 stepeni oko 13 minuta. Spremite 100 mililitara vruće vode, kašičicu vanilinog ekstrakta i 70 grama šećera. Biskvit isecite na pet jednakih dužina po 6 cm.
Umutite žuti fil iz frižidera. Dodajte 150 grama maslaca iz tri puta.
Na koru prvo stavite malo vode i šećera, potom čokoladni ganaš (ostavite malo za kasnije). Fil prebacite u kesu za dekorisanje pa ga ređajte. Stavite ga preko crnog sloja i zagladite malo. Svaku koru pojedinačno rolajte. Na jednu urolanu sa strane dodajete drugu kako bi ispao veliki panj. Ostavite u frižideru da se stegne. Ostatak čokoladnog ganaša iskoristite za ivice. Stavite je u frižider na još sat vremena.
Uživajte!
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)