MALI VODIČ DO ZIMNICE: Napravite domaći ajvar iako živite u stanu!

Autor:

Lifestyle

29.09.2018

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Recepata za ajvar ima raznih, neko ga pravi s plavim patlidžanpm, neko ga melje, neko cepa, ali svako prvo mora da ispeče paprike. Svi će se složiti oko toga da je za onaj pravi ukus ajvara potreban dim. Paprike nije dovoljno samo ispeći, one se moraju ispeći na vatri, i dobro nadimiti. Ukoliko ne živite u kući s dvorištem ovo može biti problem, jer osim ako vam komšije nisu Indijanci, koji bi eventualno razumeli vaše dimne signale, logorska vatra na terasi definitivno nije dobra ideja.

RepublikaFoto: Promo foto
Može biti zabavno!

Srbija svakako spada među zemlje u kojima emancipacija i razvoj građanske svesti pomalo ''zapinju''. Možda zbog ovih nedostataka, ili zato što se jednostavno nama novca za kvalitetan domaći ajvar, ljudi po starom, dobrom običaju, ''uzmu papriku u svoje ruke'', pa makar na terasi. Iako Beograd jeste urbana sredina, kad je građanska svest u pitanju, primećuje se nedostatak jasne, urbane ideologije. Neretko se dešava da, samo malo izvan strogog centra grada, neko ''okrene'' prase ispred zgrade.

ALTERNATIVA

Pečenje paprika i pravljenje ajvara može biti zabavno. Možete jedan jesenji vikend pretvoriti u izletna Adi Ciganliji, Košutnjaku, ili kod prijatelja koji ima dvorište i, uz roštilj, baciti na vatru i paprike. Kada su paprike pečene, i pritom dobro nadimljene, sledi najteži deo posla, koji je svakako lakše obaviti u društvu, ljuštenje. Ostatak poduhvata možete nastaviti i kod kuće, bez straha da će se vaš, ili stan vašeg komšije, zapaliti.

A ZA PRVU POMOĆ...

Ako pravite lučane paprike ili vam treba neka manja količina pečenih paprika, možete ih ispeći na ringli ili u rerni. Dovoljno je preko ringle, ili rešetke u rerni, staviti aluminijumsku foliju, koju ćete posle pečenja, zajedno sa ostacima paprike koja se za nju zalepila, baciti u kantu za đubre. U rernu bi trebalo staviti i pleh ispod rešetke, jer će iz paprika, tokom pečenja, curiti voda.

Bilo da ste se odlučili za vikend s prijateljima u prirodi ili da odete kod rođaka na selo, nipošto nemojte paliti vatru na terasi, makar ove zime ostali bez ajvara. Ionako u njemu nema vitamina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading