JOGURT SA SUSAMOM PROTIV PSORIJAZE: Izlečite iritantne ljuspice na koži prirodnim putem

Autor:

Lifestyle

27.05.2019

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako lek za problem ljušćenja ne postoji, tegobe se mogu umanjiti adekvatnom negom kože, a važno je da se promeni režim ishrane, koja mora da bude izbalansirana i puna vitamina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Psorijaza se prvobitno javlja na laktovima, kolenima, pupku i donjem delu leđa

Psorijaza je hronična bolest koja nije zarazna. Ispoljava se kao zadebljanje na koži praćeno crvenilom i ljuspicama, jakim svrabom, koji se, svom srećom, javlja kod manjeg broja obolelih. Kod nekih se čak mogu pojaviti i ploče po određenim delovima tela koje su ponekad praćene i gnojnicama. Prvobitno se javlja na laktovima, kolenima, pupku i donjem delu leđa, a može se proširiti i na celo telo, kada život osobe može biti ozbiljno ugrožen.

Najčešće od psorijaze obolevaju odrasli, mada nije isključeno da se pojavi i kod dece. Statistika kaže da se najčešće javlja u periodu između 16 i 30 godina i posle pete decenije života. Ona predstavlja, pre svega, estetski problem i ne može da stvara ozbiljnije probleme organizmu. Prema skorašnjim istraživanjima, svaka deseta osoba ima u sebi gen za ovu bolest, što ne znači da će i oboleti od nje. Kod osoba ženskog pola psorijaza je povezana sa hormonima, tako da se može javiti tokom trudnoće ili u periodu menopauze, a godinama se tegobe smanjuju.

SIMPTOMI

Stručnjaci govore da stres i pad imuniteta mogu biti primarni uzroci javljanja psorijaze. Odnosno, ogromna količina stresa dovodi do iznenadnog slabljenja imuniteta, a to dalje može da se ispolji i kroz promene na koži, odnosno psorijazu, za koje su karakteristične crvene fleke u predelu laktova ili kolena, prekrivene ljuspicama. Promene na koži se mogu smanjiti, pa i ukloniti, ali se može desiti i da zauvek ostanu. I dalje se ne mogu precizno definisati glavni okidači ove bolesti.

LEČENJE

Iako lek za psorijazu ne postoji, tegobe se mogu umanjiti adekvatnom terapijom. Lečenje podrazumeva negu kože, koja uvek treba da bude vlažna, što se postiže određenim preparatima. Kod blagih vidova psorijaze zadebljale ljuspice se mogu skidati. Ako je zahvaćena mala površina kože, prepisuje se blaga, lokalna terapija. Dermatolog tada najčešće prepisuje određenu mast ili kremu koja je na bazi keratolitika, koji će ubrzati proces ljuštenja kože, a osim toga, prepisuju se i masti koje leče zadebljanja na koži. Kod težih oblika može se uključiti u lečenje i fototerapije (blagovremeno izlaganje kože UV zračenju).

Prilikom lečenja svake kožne bolesti važnu ulogu ima detoksikacija organizma, koja smanjuje simptome psorijaze.

Foto: pixabay.com

Važno je da se promeni režim ishrane, koja mora da bude izbalansirana i puna neophodnih vitamina. To se može postići svakodnevnim unošenjem voća i povrća, ali i žitarica. Ukoliko je osoba ljubitelj mesa, trebalo bi da izbaci iz ishrane suhomesnate proizvode, masno i konzervirano meso. Spisku nepoželjnih namirnica treba dodati začine, alkoholna pića, pomorandžu i ostale članove citrus porodice. Kafa, kakao, sirova jabuka ne moraju da se uklone sa menija.

Sa druge strane, stručnjaci savetuju što veći unos proizvoda koji sadrže omega-3 masne kiseline, koji su preko potrebni organizmu i trebalo bi ih uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Posebno je riba bogata ovim kiselinama, a ima ih i u orasima, soji i maslinovom ulju. Semenke susama potopljene u jogurt su odlično sredstvo u borbi protiv psorijaze.

RUSKI NARODNI RECEPTI ZA LEČENJE PSORIJAZE

Mast sa rosopasom

Dobro oprati svežanj stabljika rosopasa i napraviti sok ceđenjem biljke u sokovniku. Pomešati sa svinjskom mašću u odnosu pet grama soka od rosopasa prema 50 grama masti od svinjskog sala. Dobijenu smesu čuvati u frižideru i mazati dva puta dnevno područja na koži zahvaćena psorijazom.

Kupka od crnog sleza i rastavića

Svrab izazvan psorijazom može se ublažiti i kupkom od crnog sleza i rastavića, što korišćenjem u dužem vremenskom roku može i u velikoj meri izlečiti ovu bolest. Pomešati jednake količine svežih biljaka, crnog sleza i rastavića i preko noći ih potopiti u hladnu vodu. Za jednu kupku potrebno je oko 200 grama svežih biljaka, dok kupanje u ovoj kupki treba da traje oko 20 minuta.

Čaj od gaveza za ispiranje

Obolele delove tela navlažiti i ispirati čajem od mešavine trava: 40 g listova gaveza, 30 g listova žutog ruzmarina, 20 g plodova crnog trna (suvih ili svežih) i 10 g prečice. Trave snažno usitniti i izmešati. U litar proključale vode staviti 20 g mešavine trava i kuvati poklopljeno pet minuta. Kad se čaj ohladi, procediti ga u bocu. Ovlažiti i isprati obolela mesta i namazati odgovarajućim melemom od lekovitih trava.

Čajna mešavina sa koprivom

Sastojci:

  • Foto: pixabay.com
    50 g koprive
  • 40 g suručice
  • 30 g rosopasa
  • 30 g vrbove kore
  • 30 g razgona
  • 30 g nevena
  • 20 g hrastove kore
  • 20 g dimnjače
  • 20 g ljuske oraha
  • 20 g hajdučke trave

Priprema:

Pomešati sve sastojke. Punu kašičicu popariti sa šoljom vode i ostaviti da deluje tri minuta. Čaj piti u gutljajima tokom celog dana u ukupnoj količini do dva litra.

Melem od maslinovog ulja i ruzmarina

Sastojci:

  • 40 ml maslinovog ulja
  • 4 kašike netopljenog mladog masla iz kiselog mleka
  • 20 g cvetova i listova ruzmarina
  • 20g cvetova i listova lavande
  • 20 g kore od zovinog drveta
  • 10 g listova muške i ženske bokvice

Priprema:

Sastojke staviti u dublju posudu i lagano mešati na tihoj vatri dok se maslo i pavlaka rastope. Zatim dodati 20 ml kantarionovog ulja i dalje mešati 40 minuta, pazeći da temperatura mešavine ne bude veća od 70 stepeni. Mešati sveže istesanim drvetom gloga. Vruć melem procediti i staviti u tamnu staklenu bocu. Kad se ohladi, začepiti i držati zatvoreno.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading