Ovih 6 NAMIRNICA treba da jede svaka žena koja ne želi hormonska oboljenja i karcinom, SVE SU UKUSNE

Autor: lovesensa.rs

Lifestyle

29.01.2020

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne postoji hrana koja može u potpunosti izlečiti ili sprečiti neko oboljenje, ali određene namirnice imaju veliki značaj u smanjenju rizika od opasnih ginekoloških oboljenja i poremećaja hormona.

Foto: pexels.com

Erma Levi iz Centra za karcinom MD Anderson Univerziteta u Teksasu napravila je listu namirnica koje smanjuju rizik od pojave karcinoma kod žena.

Zdrav i izbalansiran način ishrane zasniva se na voću, povrću, žitaricama celog zrna i lagumima, odnosno namirnicama koje telu pružaju vitamine, minerale i antioksidante. Takođe, ove namirnice održavaju balans hormona i smanjuju rizik od prekomerne težine.

- Prekomerna težina povećava hormone u telu i uzrokuje hormonsku neravnotežu. Kada hormoni u telu ostaju "neiskorišćeni" - mogu da podstaknu razvoj ćelija raka, uzrokujući karcinom dojke ili jajnika.

Evo kojih 6 namirnica treba da se nađu u jelovniku svake žene:

1. Sočivo

Ova mahunarka bogata je vlaknima koji smanjuju rizik od kolorektalnog karcinoma. Vlakna podstiču proizvodnu određenih jedinjenja u crevima koja sprečavaju razvoj ćelija raka.

2. Beli luk

Sadrži mangan, vitamin B 6, vitamin C i selenium. Istraživanja pšokazuju da beli luk sprečava nastanak ćelija raka, naročito kod karcinoma stomaka, dojki i creva.

RepublikaFoto: pixabay.com

3. Zeleno lisnato povrće

Tamnozeleno lisnato povrće kao što su prokelj, spanać i brokoli, bogati su vlaknima, vitaminima, mineralima i fitohemikalijama. Redovnom konzumacijom ovog povrća regulišu se hormoni, podstiče se zdravlje creva, smanjuje se rizik od prekomerne težine, rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

4. Paradajz

Sadrži likopen, moćni antioksidant koji smanjuje rizik od oboljenja dojki, pluća i stomaka. Likopen sadrže i lubenica i ružičasti grejpfrut, ali ga najviše ima u paradajzu.

5. Grožđe

Najzdarvija komponenta grožđa jeste antioksidant resveratrol koji pozitivno utiče na zdravlje dojki, jetre, stomaka i limfnog sistema. Najviše resveratrola nalazi se u kožici grožđa.

RepublikaFoto: pixabay.com

6. Crni luk

Bogat je antioksidantom koji se naziva kvercetin i koji smanuje rizik od upalnih procesa u organizmu. Pozitivno utiče na zdravlje creva i jetre.

Dodatni saveti stručnjaka za prevenciju oboljenja kod žena:

  • jedite voće i povrće različitih boja i varijacija
  • žitarice od celog zrna
  • koristite biljne proteine
  • ograničite konzumiranje crvenog mesa
  • izbacite iz ishrane prerađeno meso
  • ograničite unos soli
  • ograničite alkohol
  • izbegavajte pića puna šećera i energetska pića

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading