Da li je cink bitan za naš organizam, i koliko?
Cink se koristi u prevenciji prehlada i gripa ili kod hroničnih infekcija, jer podstiče imuni sistem i ima antioksidativnu ulogu.
Cink u našem organizmu stvara čuda, zbog čega je teško pretpostaviti koliko je samo pakovanja ovog suplementa prodato od početka pandemije. Veliko je pitanje i koliko uošte nas zna kakve cink zasluge može da ima u ovoj situaciji, ali i inače? To znaju farmaceuti u čije smo se znanje bezbroj puta uverili, pa je zato o cinku pričala Olja Đajić.
Šta je cink?
On je esencijalni mikroelement, koji se nalazi u sastavu preko 200 različitih enzima, a najpoznatijih je po svojoj ulozi u jačanju imuniteta. Cink može da pomogne organizmu da se brže oporavi i da skrati trajanje bakterijskih infekcija, ali ne može da spreči njihov nastanak, pišu mediji
Cink u organizmu
- Ublažava simptome prehlade tako što blokira enzim rinovirusa (najčešćeg uzročnika prehlade), čime se sprečava njegovo širenje po organizmu
- Neutrališe efekat kadmijuma (najčešćeg uzročnika kancera pluća kod pušača)
- Učestvuje u aktivaciji vitamina A, koji je važan u očuvanju procesa vida
- Ima važnu ulogu u formiranju kostiju
- Umanjuje stomačne bolove kod zapaljenja sluzokože želuca i creva
- Poželjno ga je uzimati najkraće dve nedelje, a najduže dva meseca
U kozmetičkim preparatima cink ima:
- Antioksidativni efekat, zbog čega štiti od prevremenog starenja kože
- Ubrzava zarastanje rana posle povreda
- Štiti kožu od opekotina leti i promrzlina zimi
- Kod beba štiti kožu od osipa i ojeda
- U pastama za zube se koristi za prevenciju neprijatnog zadaha
- U šamponima za kosu spečava stvaranje peruti
- Optimalna dnevna doza cinka je 10 mg, a maksimalna 15 mg. Najbolje je uzimati ga ujutro, nakon doručka.
- Idealna kombinacija suplemenata je cink-selen
Cink se u ishrani nalazi se u ovim namirnicama:
Ukoliko ne unosite u organizam dovoljno cinka može doći do pada imuniteta. Da biste svoj imunitet ojačali unosite veće količine ovog suplementa putem sledećih namirnica:
- Proizvodi od mesa i meso: teleća jetra, jagnjetina, govedina, piletina i ćuretina, svinjetina
- Ribe, kamenice, ostrige, rakovi, tunjevina, školjke
- Integralne žitarice i pšenične klice
- Jaja
- Soja
- Pivski kvasac
- Mlečni proizvodi: sir, mleko i jogurt
Cink ne može da izleči koronavirus, ali vam može pomoći da ojačate organizam kako ne biste bili podložni COVID-19.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)