Čuva vid, srce, leči od dijabetesa: List ove moćne biljke neka se obavezno nađe na tanjiru
Blitva je jedna od biljki koju često zanemarujemo, a koja je veoma korisna za naše zdravlje.
Nutricionisti navode čitav niz razloga zbog kojih je blitva zdrava.
U sastavu blitve se nalazi vitamin B, C i beta karoten, kao i magnezijum, gvožđe, kalijum, kalcijum, a obiluje i ugljenim hidratima, proteinima i biljnim uljima.
Ovo povrće nema veliku energetsku vrednost ali ima odličnu kombinaciju tradicionalnih vitamina i minerala, fitonutrijenata i dijetalnih vlakana.
Čuva vid
Karakteristični sastojci blitve su takođe i lutein i zeaksantin – “vitamini za oči”. Deluje povoljno na oko, sprečava makularnu degeneraciju, odnosno žutu pegu, glaukom i slične poremećaje vida. Osim što čuva vid, lutein koži pruža zaštitu od UV zraka.
Jača kosti
Zbog velikog sadržaja vitamina K, magnezijuma i kalcijuma smatra se moćnim čuvarem zdravlja kostiju. Vitamin K1 u crevima se pretvara u vitamin K2 koji podstiče proizvodnju osteokalcina, a to je veoma važno jer se tako kalcijum usmerava direktno prema kostima.
Smanjuje rizik od dijabetesa
Obolelima od dijabetesa se uvek preporučuje zeleno lisnato povrće, a od blitve nema boljeg izbora. Flavanoidi koji se nalaze u njoj su poznati kao siringična kiselina koja pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi.
Smanjuje rizik od raka
Blitva je bogata antioksidansima, pa zato ima moć da spreči širenje slobodnih radikale kao i ćelija raka. Takođe, sadrži brojne vitamine i minerale, beta karoten i kvercetin za koje se pouzdano zna da su dobri borci u prevenciji raka, pogotovo raka debelog creva.
Poboljšava rad mozga
Vitamin K i kalijum pomažu kognitivnom razvoju, poboljšavaju memoriju i koncentraciju.
Sprečava srčane tegobe
Blitva je bogata antioksidansima koji pomažu u u blažavanju upala i ubrzavaju proces oporavka. Takođe, antioksidansi mogu da pomognu da se smanji visok krvni pritisak, olakša pritisak na srce i vene.
Minerali poput magnezijuma, kalijuma i kalcijuma pomažu u organizmu u otpuštanju natrijuma, a na taj način se štite vene i olakšava protok krvi.
Sagoreva masne naslage
Ovo povrće sadrži malo kalorija, a dosta prehrambenih vlakana koji pogoduju radu metabolizma. Vlakna usporavaju razgradnju masti i ugljenih hidrata pa ćete duže osećati da ste siti, što znači da nećete ubrzo nakon obroka posegnuti za grickalicama.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)