ZBOG JEDNE GREŠKE MESO POSTAJE KANCER NA TANJIRU! Nutricionistkinja otkrila poražavajuće podatke - TO JEDEMO SVAKI DAN!
Spremanje na masti je sve popularnije u poslednjih deset godina, a nutricionistkinja otkriva grešku koju mnogi prave!
Istraživanje koje je sproveo Zavod za javno zdravlje "Batut" pokazalo je da građani Srbije ne konzumiraju voće svaki dan. Hleb i masno volimo, pa je spremanje hrane na masti poraslo za 14 odsto u poslednjih deset godina.
Pitanje koje se nameće je da li je mast zdrava ili nije, a na to je u emisiji "150 minuta" na TV Prva odgovorila nutricionistkinja Milka Raičević.
- Mi zaboravljamo da je vekovima Srbija imala svinje koje su pasle i jele žir. To je sada nažalost postalo samo trend kada je u pitanju organsko gajenje svinja i to je ta mast od mangulice koja je i te kako prisutna, ali većina ljudi sebi to ne može da priušti - kaže nutricionistkinja.
- Ali, moramo naučiti jednu stvar, mast ima u sebi zaista zdrave masnoće i ono što je najbitnije, mi smo ti koji pravimo greške. Ako termički pripremate hranu i uzmete u rerni da ispečete neko parče mesa, onda bi trebalo da to masnoća bude i meso natrljano mašću i stavljeno u hladno, a ne da dođe do hemijske reakcije zagrevanja masti ili ne daj bože kada se mast puši, pa stavite jedno parče mesa i stvori se ona divna pokorica. Međutim, tu nemamo ništa zdravo, tu su svi oni toksini koje je mast proizvela i koji su i te kako štetni. Još je pogubnije ako odete i kupite neki roštilj, pa onda imate ono zagorelo, što mi volimo. To je problem jer je to ništa drugo nego kancer na tanjiru. Ako to svaki dan jedete onda u svakom slučaju dolazi do velikih problema. Međutim, ako vi termički pripremite hranu, pa dodate na kraju pripreme kašiku masti, onda je to i te kako zdravo, ali ako zamenite mast maslinovim uljem, vi ćete istopiti holesterol ili smanjiti barem za neke tri-četiri jedinice - dodaje.
Nutricionistkinja Raičević ističe da meso ne treba jedemo svakodnevno, a otkriva i čime možemo da ga zamenimo.
- Meso treba da jedemo jednom eventualno dvaput sedmično. Ako dodamo tome da umesto mesa možete da pojedete pasulj, pečurke, grašak, sojine pljeskavice i ostalo, zaista nam meso ne treba - kaže ona.
Istraživanje "Batuta" je pokazalo i da stanovnici Srbije u proseku sede 4,7 sati dnevno, a savet nutricionistkinje je da svakodnevno šetate barem sat vremena.
- Svakodnevno sat vremena šetanja će dovesti do toga da ćete se osećati zdravije, potrošićete kalorije. Vi ste rekli, 4-5 sati sedenja dnevno, zamislite koji je procenat gojaznosti? Sad su i deca gojazna, trudnice, pomerila se navika da se vežba, ali ne zaboravite, gojaznost je uzrok za sve bolesti - zaključuje nutricionistkinja.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
BONUS VIDEO
Komentari (3)
Paja
08.12.2021 18:03
"pasulj, pečurke, grašak, sojine pljeskavice i ostalo" možete jesti VI, a ja HOĆU MESO. Da li sam bio jasan? MESO
Lain
09.12.2021 07:34
Ljudi su u zadnjih 150 godina postali deblji i gluplji. Dokazali su da nije od sedentarnog života.Više mesa i povrća, manje tjestenine i slatkog.
Gradjanin
09.12.2021 09:05
365/366 dana godisnje lozenje plastike u nehigijenskim naseljima i sirenje po celim gradovima,selima .... i udisanje tog kancera u vazduhu je mnooogooo stetnije od svega