TRI "ZLOKOBNE" NAMIRNICE OKIDAČ SU ZA RAK I NADUTOST: Nutricionista tvrdi da je jedna posebno problematična za rak debelog creva
Svi mi imamo određenu hranu koju volimo - čokolade, pljeskavice ili gazirane sokove.
Da li ste primetili kako ste od neke hrane naduti? Nutricionista i autorka knjige Rianon Lambert, podelila je nekoliko namirnica koje izbegava kako bi sprečila gasove i nadutost ili zlokobnije probleme poput raka.
1. Crveno i prerađeno meso
- Veća konzumacija crvenog i prerađenog mesa može povećati rizik od raka debelog creva - objašnjava.
Meso se prerađuje ako je konzervirano dimljenjem, sušenjem, soljenjem ili s konzervansima, stoji u smernicama NHS - a. Uključuju kobasice, šunku i slaninu, kao i mesna jela poput salame.
- Ako ih jedete postoji veća šansa da razvijete kardiovaskularne bolesti zbog velikih količina zasićenih masti u njima - rekla je ona.
- Stoga je najbolje izbegavati ih ili svesti unos na minimum - dodala je za "Sun".
2. Žvakaće gume
Možda ste pomislili da je žvakaća guma za pročišćavanje daha nakon jela prilično bezopasna - ali to ipak nije prava hrana.
- Redovno jedenje ovoga, pogotovo s otvorenim ustima, može dovesti do toga da ljudi gutaju višak vazduha što rezultira nadutošću ili gasovima - objasnila je.
3. Gazirana pića
- Konzumiranje soka znači da taj vazduh ulazi u naš probavni trakt i može izazvati osećaj nadutosti. Često mogu biti i prilično bogati šećerima, pa je važno da vodimo računa o svojoj konzumaciji kako ne bismo prekoračili dnevnu preporuku od 30 grama dodatnih šećera dnevno - dodala je nutricionista.
Stručnjaci za zdravlje creva dali su Huffington Postu još nekoliko primera hrane koja izaziva nadutost.
Doktor Mamud Ganolam, istraživač mikrobioma i saosnivač BIOHM - a rekao je da pržena piletina ili riba u dubokom ulju ne čine uslugu vašim crevima jer bi mogli uzdrmati crevni mikrobiom i dovesti do nakupljanja masti i drugih materija u crevima.
Dugoročno, ovo nakupljanje može dovesti do posledica poput srčanog i moždanog udara.
Šilpa Grovr, direktorka onko - gastroenterološkog programa na delu za gastroenterologiju spomenula je prilično uobičajenu hranu koju izbegava.
Rekla je da jedenje rafinisanih žitarica - vrste koju nalazite u belom hlebu - povećava rizik od probavnog stanja divertikulitisa, kod kojeg se male izbočine razvijaju u crevima kao upale ili inficiraju. Ishrana zasnovana na rafinisanim žitaricama i prerađenom mesu takođe može povećati rizik od zdravstvenih stanja kao što su dijabetes, bolest koronarnih arterija i rak, uključujući kolorektalni rak, rekla je.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)