SRBI NA IVICI SRČANE KATASTROFE ZBOG OVE NAMIRNICE: Kardiolozi UPOZORAVAJU jer svi misle da je ZDRAVA!
Za poslednju namirnicu sa spiska retko ko zna da nikako nije zdrava za nas.
Srbija ima visok broj obolelih i umrlih od kardiovaskularnih bolesti. Kardiolog prof. dr Nebojša Tasić naglašava da su najčešći uzroci smrti u Srbiji infarkt i šlog, te nakon toga onkološke bolesti. Kako bismo smanjili rizik od ovih bolesti, ključni su pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost.
Iako nema "čarobnih namirnica" koje mogu da spasu život, kardiolozi dr Endrju Friman i dr Šeron Hajs ističu da je važno da budemo umereni i kontrolisani za trpezom. Postoje određene namirnice koje bi trebalo izbegavati, a među njima se nalazi jedna koja je često pogrešno percipirana kao zdrava, iako može biti štetna za srce. Ove namirnice bi trebalo da izbegavamo:
Kobasice
Mesne prerađevine su česte u ishrani Srbije i obiluju kalorijama, zasićenim mastima, solju i aditivima. Preterana konzumacija može da poveća rizik od srčanih bolesti, što je potvrdila i Svetska zdravstvena organizacija.
Grickalice
Često su omiljena užina, ali su isto tako bogate šećerom i solju. Osim toga, sadrže jednostavne ugljene hidrate koji su problematični za zdravlje, pogotovo kad ih konzumiramo nekontrolisano.
Kokosovo ulje
Iako se često smatra zdravim, kokosovo ulje sadrži više zasićenih masti nego što ih ima u svinjskoj masti.
Važno je shvatiti koliko su ispravni izbori hrane ključni za zaštitu zdravlja srca. Prepoznavanjem i izbegavanjem ovih zamki u ishrani, Srbija može da započne put ka smanjenju broja srčanih oboljenja i poboljšanju opšteg zdravlja stanovništva.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)