GOJITE SE, IMATE ZATVOR I PROBLEME SA CREVIMA? Doktor upozorava da popularna dijeta nije toliko zdrava kao što mislite!
Mnogi misle da je bezglutenska ishrana mnogo zdravija opcija, ali doktor "razbija" te priče.
Već godinama unazad govori se o bezglutenskoj dijeti kao o modi. Često ćete čuti da su sportisti i mnogobrojne poznate ličnosti na posebnom režimu ishrane, ali da li je to zaista efikasno? Doktor Benjamin Lebvol objašnjava za koga je pogodan taj tip ishrane.
- Nema razloga da neko ko se oseća dobro započne bezglutensku dijetu - objasnio je direktor kliničkog istraživanja u Centru za celijakiju na Univerzitetu Kolumbija.
- To nije dijeta koja sama po sebi promoviše zdravstvene dobrobiti.
Primećuje da je jedan od glavnih problema kod izbegavanja žitarica koje sadrže gluten kao što su pšenica, raž ili ječam, kao i drugih žitarica je taj što to može smanjiti ukupan kvalitet nečije ishrane.
- Najčešći problem s kojim se ljudi susreću kada započnu bezglutensku dijetu jeste unos vlakana koji često pada. Vlakna su važna za probavno zdravlje, tako da neadekvatan unos može dovesti do zatvora i drugih problema s crevima; takođe deluje kao da niste siti, zbog čega unosite više kalorija, a posledica je gojenje. Iako žitarice nisu jedini dostupni izvor vlakana, one su dobre, a većina Amerikanaca ni na koji način ne uspeva da dobije preporučeni unos od oko 20 do 40 grama dnevno.
Ipak, ako držite bezluglutensku dijetu to znači da nećete jesti celovite žitarice, a one imaju brojne zdravstvene prednosti, posebno za zdravlje srca. Kao deo zdrave ishrane, visok unos celovitih žitarica u vezi je sa smanjenim rizikom od bolesti srca, nekih vrsta raka, dijabetesa tipa 2, gojaznosti i smrti od brojnih uzroka, uključujući infekcije i bolesti disajnog sistema.
- Ishrana koja je zamena za gluten ima više masnoće, šećera i soli nego ona koja sadrži gluten uopšteno - dodaje doktor za "Njujork tajms".
Gluten daje elastičnost testu i pomaže u zgrušnjavanju raznih prerađenih namirnica, pa se takođe može naći u proizvodima poput energetskih pločica. Kako bi se nadoknadio gubitak teksture, doktor objašnjava da su "zamene bez glutena često manje zdrave."
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)