ZBOG OVE LOŠE NAVIKE SRBI SE SVE MLAĐI RAZBOLJEVAJU I STRADA IM SRCE: Nije važna samo hrana, već i vreme kad doručkujete i večerate! (FOTO)

Autor:

Lifestyle

24.12.2023

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti raste zbog kasnog doručka i večere posle 21 sat.

ZBOG OVE LOŠE NAVIKE SRBI SE SVE MLAĐI RAZBOLJEVAJU I STRADA IM SRCE: Nije važna samo hrana, već i vreme kad doručkujete i večerate! (FOTO)

Foto: Shutterstock

Jaja za doručak

Svako od nas je ko zna koliko puta čuo da je doručak najvažniji obrok, ali i vreme kada doručkujemo, kao i kada večeramo je  takođe veoma važno za zdravlje.

U istraživanju u kom su analizirani zdravlje i ishrana 10.000 ljudi otkriveno je da je svaki sat važan kad je u pitanju vreme obroka. Rani doručak I rana večera su bolji za prevenciju karidovaskularnih bolesti poput moždanog udara i zatajenja srca. Stručnjaci iz više evropskih institucija rekli su da rezultati sugerišu da vreme obroka, kao i kvalitet namirnica koje unosimo mogu da utiču na zdravlje srca.

Prethodne studije  su otkrile da obrok u pogrešno vreme može da poveća rizik od dijabetesa i raka.

Smatra se da vreme obroka, zajedno sa izloženošću svetlu utiče na naš cirkadijalni ritam, a time i na naše zdravlje.

Republika

Foto: shutterstock

Rizik od srčanih bolesti raste ukoliko kasno doručkujemo i kasno večeramo

 

Poslednja studija proučila je podatke o zdravlju 103.389 ljudi iz studije NutriNet-Sante, projekta pokrenutog 2009. godine kako bi bila proučena veza između ishrane i zdravlja.

Evropski naučnici su otkrili da za svaki sat koji je neko odugovlači sa doručkom postoji šest odsto rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Primera radi, ako bi jedna osoba doručkovala u sedam sati ujtro, a druga u 10 sati, druga osoba bi imala 18 odsto veći rizik za razvoj kardiovaskularne bolesti tokom života.

Kako prenosi britanski San, studija objavljena u časopisu Nature Communications otkrila je da su ljudi koji su večerali posle 21 sat imali 28 odsto veći rizik od razvoja cerebrovaskularnih bolesti poput moždanog udara i aneurizme mozga u poređenju sa onima koji su večerali pre osam sati uveče.

Istraživači su istakli da su neophodna dalja istraživanja kako bi bila ispitana veza između vremena obroka i kardiovaskularnog zdravlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading